Revelionul integrarii

Magazin Salajean 4 ianuarie 2007 0

Revelionul integrariiSute de mii de romani au sarbatorit Eurorevelionul in strada, in toate orasele din tara. Au avut loc concerte, focuri de artificii, hore populare, cu alte cuvinte o atmosfera entuziasta ce a marcat un moment istoric pentru Romania, integrarea in Uniunea Europeana. Revelionul romanesc a captat atentia intregii Europe, si cu siguranta a avut ce vedea. In primul rand, Europa a vazut jocuri de lumini, steaguri europene, discursuri optimiste si sperante strigate in gura mare de catre politicienii nostri. Dar, in primul rand, a vazut miile de oameni obisnuiti iesiti pe strazi pentru a sarbatori si a se bucura. Desigur, privita din afara, integrarea romaneasca a aratat frumos.

Euroreveliunea i-a cuprins si pe miile de zalauani , care, in noaptea dintre ani, au iesit cu mic, cu mare, in fata Casei de Cultura a Sindicatelor, pentru a sarbatori atat intrarea in noul an, cat si integrarea tarii noastre la Uniunea Europeana. Evenimentul Aici Zalau, Europa, si-a deschis portile printr-o parada a drapelelor tarilor integrate in Uniunea Europeana. Ansamblul Columna – pereche, fata+baiat- a trecut prin fata Casei de Cultura a Sindicatelor purtand drapelul fiecarei tari si o faclie aprinsa. Oficialitatile judetene si locale si-au facut aparitia in fruntea ansamblului, fiecare avand in mana cele doua steaguri: al Uniunii si al Romaniei.

In acest cadru de mare sarbatoare europeana, primarul municipiului Zalau- Radu Capilnasiu, prefectul judetului – Andrei Barbu Todea, precum si presedintele Consiliului Judetean – Tiberiu Marc, au tinut discursuri incurajatoare atat pentru cetatenii urbei noastre, cat si pentru toti romanii, despre insemnatatea pe care o are aceasta aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Speech-urile au fost urmate de un concert coral sustinut de Corul Academica Porolissensis. Focurile de artificii, care au impanzit cerul la miezul noptii a constituit punctul culminant, pe care toti l-au asteptat. In ciuda frigului, zalauanii au dat inca o data dovada ca, atunci cand vine vorba de distractie, noi romanii suntem pe primul loc. Astfel, cu paharele de sampanie in mana si multa voie buna, zalauanii au incins o hora populara, au dansat si s-au distrat pana in zori de zi.

Participantii au mai avut parte si de un concert de muzica clasica, sustinut de un tenor si o soprana din Cluj Napoca, precum si de un plugusor al integrarii, pus la cale de membrii ansamblului Columna. Spre dimineata, pe scena au urcat formatiile Hara si Compact.

Pentru a afla ce gandesc cetatenii urbei despre cat de benefica este aceasta integrare, am stat de vorba cu cativa cetateni.

Vox Populi

Ce insemnatate are pentru dumeavoastra integrarea Romaniei in Uniunea Europeana?

Ion Crisan, 31 ani, Zalau: Uniunea Europeana inseamna, din punctul meu de vedere, o sansa pentru realizarea materiala a tinerilor. Salariile din tarile vestice ale Uniunii Europene sunt foarte mari, in comparatie cu cele din tara noastra. Sper ca de acum inainte sa fie bine, macar pentru ei, ca pentru noi, cei mai in varsta, vor veni vremuri grele.

Ioan Maxim, 56 ani, pensioar: Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana inseamna pentru noi, cei de varsta a treia, pensionarii, o noua povara pe umerii nostri. Utilitati scumpe, impozite marite, renuntari de tot felul, cu alte cuvinte, o viata anosta si grea.

Danut Gavrila, 17 ani, elev: Nu prea ma pricep la politica, dar cred ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, pentru noi, tinerii, in timp, va fi o binefacere. Vom putea calatori in Europa unde vrem, si vom avea noi locuri de munca mai bine platite. Totul depinde de guvernantii nostri.

Ioan Vaida, 38 ani, comerciant: Aderarea Romaniei la Uniune, cel putin pentru mine, va insemna finalul micii afaceri de taraba, din care imi castig existenta de cativa ani. Disparitia vamilor, a taxelor de impozit, va face ca aceasta ocupatie sa dispara.

De distrat ne-am distrat, cat am putut noi de bine, insa mi-a ramas in minte o intrebare la care nu am primit un raspuns: Oare sunt mai multe avantaje sau dezavantaje in ceea ce priveste aceasta aderare? Vom trai si vom vedea…. vorba aceea.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »