Retrospectiva anului 2012 (IV)

magazinsalajean 10 ianuarie 2013 0
Retrospectiva anului 2012 (IV)

În patru episoade, episodul şi trimestrul, vă prezint o retrospectivă (subiectivă) a anului 2012 în Sălaj, pe baza materialelor apărute în ziarul „Magazin Sălăjean”.

Octombrie

Ministrul Liviu Pop crede că în Sălaj există un dialog social constructiv. Sau nu există deloc. Sindicalişti sălăjeni membri ai CNS „Cartel Alfa” au protestat cerând modificarea Legii dialogului social, oprirea privatizării companiilor strategice, crearea de locuri de muncă. A doua ediţie a Festivalului Judeţean de Teatru pentru Elevi. Zbor cu deltaplanul, expoziţii şi parada portului popular la Zilele Culturale ale Crasnei. Între timp, peste 38.000 de sălăjeni nevoiaşi primesc alimente de la UE. Şi seară franceză la Horoatu Crasnei. Cea de-a 19-a ediţie a Topului Firmelor: în clasamentul CCI Sălaj, Simar SRL, societatea care editează cotidianul Magazin Sălăjean, a ocupat poziţia fruntaşă la categoria „Activităţi de editare a cărţilor, ziarelor, revistelor şi alte activităţi de editare”. Iuliu Nosa vs. Dan Ghiurco, o competiţie ce frizează scandalul. Până la urmă, a rămas cum s-a stabilit prin votul conducerii organizaţiei judeţene a PSD. La Zalău are loc o nouă ediţie a Festivalului Minorităţilor din Sălaj. Modernizată, Sala Sporturilor din Zalău a fost dată în funcţiune. Continuă povestea „Aleşii din Crişeni decid soarta unei investiţii Michelin de sute de milioane de euro”. TenarisSilcotub, în topul celor mai profitabile 50 de companii din România. Concursul naţional de teatru pentru elevi „PADIF” la Cehu Silvaniei. Primul internat din Zalău, cu instalaţie de colectoare solare, la „Pedagogic”. Conferinţă Emil Hurezeanu, la Zalău. O nouă ediţie a Crosului Rotary. Şi a Muza Fest, Festivalul Artelor. „Colecţii şi colecţionari din Sălaj”, prima ediţie a anuarului Asociaţiei Colecţionarilor din Sălaj. Cosmin-Radu Vlaicu şi-a lansat cartea „Birocraţie şi procedură în administraţia publică”. „Sălajul turistic”, imortalizat în 258 de fotografii. Inaugurare: casa tradiţională a meşterului şi rapsodului popular Ileana Graţiana Pop, la Ciumărna. Consiliul Judeţean al Elevilor Sălaj, la 6 ani de activitate. Demisie: Ioana Tămaş nu mai vrea şefia Ambulanţei. A decedat prof. univ. dr.Gheorghe Şişeştean.

Noiembrie

Luna noiembrie începe cu scandal. Iar la Şimleu Silvaniei. Din ciclul „Trădare, trădare, dar s-o ştim şi noi”: Gavril Biriş şi PP-DD. Până la urmă, lui Biriş nu i-a ieşit, politic, mai nimic, pierzând şi postul de consilier judeţean. Constatare, nu ştiu dacă de bine, sau de rău – un sălăjean din trei are permis auto. După 65 de ani, obiectele lăsate de Iuliu Maniu în Penitenciarul Sighet se întorc la Bădăcin. Caravana culturii sălăjene, la Ileanda. Captură impresionantă de mărfuri de contrabandă în Sălaj! Zilele Învăţământului Sălăjean. Scandal naţional şi cu implicaţii locale: maiorii Căpîlnaşiu şi Ţurcaş au fost retrogradaţi. Rapsodul Nicolae Piţiş, la Zalău într-un miniconcert. Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” din Zalău a marcat 35 de ani de activitate. Doctorul Liviu Gârbea şi profesorul Grigore Grigoruţ au primit Crucea Eparhială, cea mai înaltă distincţie pe care Biserica Greco-Catolică o oferă credincioşilor laici. Cenaclul literar „Silvania” – 35 de ani de existenţă. Aurel Medve şi Lucian Petru Goja şi-au lansat albumul „Comori ale naturii în orizontul local al comunei Năpradea”.

Decembrie

1 Decembrie – Ziua Naţională a României. Concert coral de muzică sacră la Biserica „Sf. Familie” din Zalău. Direcţia Silvică a exportat fructe de pădure de 400.000 de lei. Workshop internaţional la Centrul pilot pentru boli rare NoRo din Zalău. Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Stelian Fedorca, vrea microbuze şcolare în leasing. Să le urăm succes! Pictura lui Gheorghe Ilea, pe faţada Fabricii de Pensule de la Cluj. În judeţul Sălaj, la alegerile parlamentare din 9 decembrie, au fost aşteptate la vot 200.986 de persoane. Judeţul a avut deschise 311 secţii de votare, fiind împărţit în şase colegii: pentru Camera Deputaţilor – Colegiul nr.1 Şimleu Silvaniei, Colegiul nr.2 Cehu Silvaniei, Colegiul nr.3 Jibou şi Colegiul nr.4 Zalău, iar pentru Senat – Colegiul Şimleu – Cehu şi Colegiul Zalău – Jibou. Din perspectiva votului, mai bine nu ne prezentam la vot: a rămas la fel. Cu o excepţie: în locul lui Fekete, Vegh. Aşadar, parlamentarii Sălajului în legislatura 2012 – 2016 sunt deputaţii Mirel Taloş (Zalău), Lucian Bode (Şimleu Silvaniei), Iuliu Nosa (Jibou), Seres Dénes (Cehu Silvaniei) şi senatorii Vegh Alexandru (Şimleu – Cehu) şi Gheorghe Pop (Zalău – Jibou). Primul Târg de Crăciun din Zalău. TenarisSilcotub a premiat performanţele din Educaţie cu peste 320.000 de lei. O nouă ediţie a Galei Presei Sălăjene, în cadrul căreia au fost premiaţi jurnalişti participanţi la concursul de promovare a judeţului, concurs organizat de Consiliul Judeţean Sălaj şi Asociaţia Jurnaliştilor din Sălaj. Se anunţă un nou şef la Transurbis. Consilierii municipali nu scumpesc taxele şi impozitele pe 2013. Îşi vor reveni la începutul anului în curs, şi le vor scumpi. La Mulţi Ani!

Daniel Săuca

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »