Retrospectiva anului 2012 (II)

magazinsalajean 8 ianuarie 2013 0
Retrospectiva anului 2012 (II)

În patru episoade, episodul şi trimestrul, vă prezint o retrospectivă (subiectivă) a anului 2012 în Sălaj, pe baza materialelor apărute în ziarul „Magazin Sălăjean”.

Aprilie

Luna păcălelilor începe cu ştirea să fim atenţi la escrocii care promit locuri de muncă în străinătate. Locuri de muncă în România, nimic? Între timp, au venit prin Sălaj miniştrii Economiei şi Mediului, Lucian Bode, respectiv Borbely László. Au venit şi ei, ce să facă… Închisoare cu suspendare pentru un medic din Hida care ar fi luat mită. Expoziţie de pictură pe sticlă a Ligiei Bodea la Consiliul Judeţean. Şocant: solist al Operei Maghiare din Cluj, originar din Jibou, s-a înjunghiat în inimă. Premieră intergalactică: şcoala din Fodora a fost inclusă într-un studiu internaţional consacrat practicii la clasă a cadrelor didactice. În ştire nu se spune dacă şcoala din Fodora mai are elevi şi, implicit, profesori. Caravana Culturii Sălăjene, la Cristolţ. Gheorghe Stanciu la „Rotisorul politic”: „Alegătorii nu mai pot fi prostiţi!” După rezultatele alegerilor din 2012, nu s-ar spune. Nasol: peste 6,6 la sută dintre sălăjeni au dizabilităţi! Normal, liderii USL Sălaj sar la gâtul ministrului Lucian Bode… Bampirii!… Ceva scandal cu un pod la Drighiu. Clubul Tineretului – sediu pentru Casa Municipală de Cultură. Încă o veste bună: Centrul „Acasă” construieşte un nou spaţiu de tratament pentru copii. „Normal”: poliţist din Şimleu Silvaniei, acuzat de corupţie! A doua echipă de militari sălăjeni s-a întors din Afganistan. A apărut încă un episod din „telenovela” poligonului Aghireş: va fi mutat la Crasna. Nu ştim dacă până astăzi s-a întâmplat concret minunea. La Zalău, tot în aprilie, a avut loc a 12-a ediţie a Festivalului „Primăvara Poeziei”. Şi tot în aprilie pregătiri intense de campanie electorală pentru alegerile locale. Şi câteva scandaluri pe această temă. La loc de frunte, Şimleul. Drepţi: 20 de ani de la reînfiinţarea Instituţiei Prefectului. Şi încă una de la Şimleu Silvaniei: Episcopia Ortodoxă l-a „bărbierit” pe protopopul Vasile Boşca. Bibliotecile sălăjene, modernizate cu 1,5 milioane de lei. Laurenţiu Barna a obţinut şefia Spitalului Judeţean. Dinu Iancu Sălăjanu – 20 de ani de activitate artistică.

Mai

Luna mai continuă cu alte pregătiri şi tunuri legate de alegerile locale cu care nu vă mai plictisim. Şi cu alte dotări, investiţii la Spitalul Judeţean. Din mai avem un nou prefect, Filonaş Chiş, propus de PSD, şi un nou subprefect, Lucian Băican, propus de PNL. Nasol: zeci de sălăjeni, executaţi silit pentru datorii la apă. O nouă promoţie de ingineri la Universitatea Tehnică Cluj – Napoca, filiala Zalău. Şi o nouă promoţie la UV „Vasile Goldiş”. Continuă isteria căpuşelor. Vizită a ministrului Eduard Hellvig la Zalău: recepţia investiţiei Consiliului Judeţean în reabilitarea clădirilor de patrimoniu. Manager la Casa Municipală de Cultură: Gabriela Hossu. Inaugurare la Şimleu: Centru pentru Studierea Holocaustului, parte a Muzeului Memorial al Holocaustului. Lectură publică la Zalău: Ana Blandiana. A cincea ediţie a Festivalului – concurs de interpretare a cântecului popular „Mândru Cântec Sălăjean” are loc la Zalău. Şi tot a cincea ediţie a Festivalului Naţional al Ştiinţei. Şi cea de-a treia ediţie a Conferinţei Naţionale de Sterilizare. La Pria se desfăşoară o nouă ediţie a Măsurişului Oilor. Ce-a mai rămas din tradiţie. Sau din oi, mă rog. Conferinţă Gheorghe Şişeştean, la Colegiul Naţional „Silvania”. Medaliat cu aur la Olimpiada Naţională de Istorie ediţia 2012, liceanul Dan Vlad Druţă, de la CNS Zalău. Tot în mai 2012 s-au împlinit cinci ani de la înfiinţarea firmei Ave Sălaj.

Iunie

Nou şef la Inspectoratul Şcolar: prof. Gheorghe Bancea. Caravana Culturii Sălăjene ajunge la Aluniş. Între timp, Monica Kende a câştigat concursul pentru şefia Tribunalului Sălaj. Luna alegerilor locale. USL a obţinut şefia CJ şi a 18 primării din cele 61existente în Sălaj, alte zece mandate de primar fiind câştigate de PSD, trei de PNL, 14 de UDMR, 12 de PDL, două de PP-DD, iar alte două de candidaţi independenţi. Tiberiu Marc a câştigat un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Sălaj. Radu Căpîlnaşiu a obţinut un nou mandat de primar al Zalăului, Septimiu Ţurcaş la Şimleu Silvaniei, Eugen Bălănean la Jibou, Varga Andrei la Cehu Silvaniei. În mare, lucrurile au rămas aşa cum au fost. Situaţia se va păstra şi la alegerile parlamentare. Multicom – 20 de ani de activitate. Lectură publică Ion Pop la Zalău şi la Cehu Silvaniei. Moment trist pentru cultura sălăjeană: a decedat prof. Iuliu Suciu, preşedintele Cenaclului literar „Silvania”, primul primar de după ‘89 al Zalăului. Lansare la Centrul de Dezvoltare Culturală şi Turistică a judeţului Sălaj: albumul „Şapte zile în Ţara Silvaniei”, autor Camelia Burghele.

Daniel Săuca

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »