Retrospectiva anului 2012 (I)

magazinsalajean 7 ianuarie 2013 0
Retrospectiva anului 2012 (I)

În patru episoade, episodul şi trimestrul, vă prezint o retrospectivă (subiectivă) a anului 2012 în Sălaj, pe baza materialelor apărute în ziarul „Magazin Sălăjean”.

Ianuarie

Anul trecut a început cu două veşti optimiste, de sezon: de Anul Nou, peste o sută de sălăjeni au fost puşi „pe liber” iar administratorul unei firme din Zalău a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Între timp, farmaciştii sălăjeni şi-au ales un nou preşedinte: Sergiu Mureşan. Normal, şi în noaptea dintre ani destui sălăjeni s-au jucat cu cuţitele…Noul an a început şi cu povestea grădiniţelor: au trecut în subordinea şcolilor. Mulţi au spus că-i o prostie, da’ aşa a(u) rămas. Altfel, Vasile Frăsineanu a rămas prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău. Alte veşti de sezon: la Hălmăşd, un bărbat şi-a violat mama; primarul comunei Ip, trimis în judecată. O ştire mai normală, tot în ianuarie 2012: bucătarul Mircea Groza a participat la Revelionul lui Mircea Dinescu. Altă ştire „normală”: explozie de rubeolă. Demisia lui Raed Arafat are ecouri şi prin Sălaj. Primarul comunei Meseşenii de Jos, implicat într-un accident auto. Instituţiile şi oamenii de cultură au sărbătorit, de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale. Între timp, Alexandru Şerban a părăsit fotoliul de preşedinte al Crucii Roşii Sălaj. Şi alte fotolii. Altfel, a început să ningă. Şi cu accidente auto. Preşedintele Tribunalului Sălaj, Petronela Năsăudean, a anunţat că se retrage din funcţie, urmând să practice avocatura. A început strângerea de semnături, şi în Sălaj, pentru demiterea lui Traian Băsescu. Nu le-a (ne-a) ieşit! Ambasadorul Israelului, din nou, la Şimleu Silvaniei. În intenţie. A rămas înzăpezit pe Otopeni. Un zălăuan, Titus Tihăuan, editor al primului documentar 3D românesc. „Normal”: tot mai mulţi medici şi asistenţi din Sălaj vor să muncească în străinătate: consum de canabis în Sălaj; diabetul face ravagii şi printre sălăjeni. Între timp, începe telenovela „Nae” de la DSP. Şi continuă poveştile de braconaj ale unor directori sălăjeni. Lectură publică Nicolae Prelipceanu la Zalău şi la Crasna. Între timp, începe jalnica poveste a comasării alegerilor. Până la urmă, după cum ştiţi, nu s-au comasat. Şi nici nu se vor comasa. Să fim optimişti: primăria Nuşfalău are sediu nou, iar Unirea de la 1859 a fost sărbătorită cu fast. Şi la Jibou. „Normal”: sute de sălăjeni orbi, şoferi cu acte în regulă. Ministrul Ritli Ladislau, la Zalău: posturile din Sănătate ar putea fi deblocate. Între timp, la Cehu Silvaniei a început un „scandal etnic”. Cu şcoli şi grădiniţe. Revista „Caiete Silvane”, (şi) sub egida Uniunii Scriitorilor din România.

Februarie

După câţi ani…Iuliu Maniu, cetăţean de onoare post mortem al comunei Pericei. Pentru că nu şi-au plătit dările către stat, peste 1.500 de asistaţi social sălăjeni şi-au pierdut alocaţiile. „Normal”: în mai puţin de zece ani, au dispărut peste 30.000 de sălăjeni. Aşa au zis atunci, duios, datele recensământului. Care informaţii nu s-au pus, nici la alegerile locale, nici la referendumul din vară, nici la parlamentarele din iarnă. Că aşa-i în tenisul politic de la noi. Dacă tot veni vorba: cod portocaliu la Palatul Victoria: Guvernul Boc a făcut iar „poc”! „Normal”: peste 800 de pensionari sălăjeni s-au înghesuit pentru bilete de tratament. Conferinţă la Zalău: Andrei Marga. Între timp, deputatul Lucian Bode a devenit ministru al Economiei. Pentru câteva săptămâni, cât a durat şi mandatul, fie-i ţărâna şi parfumurile uşoare, guvernului MRU. De la Revoluţie (mă rog, lovitura de stat) Sălajul ar fi avut şapte miniştri. Cu ce haznă, rămâne de văzut! Monica Chende – preşedinte interimar la Tribunalul Sălaj. Continuă altă poveste jenantă, cea a Autostrăzii Transilvania în Sălaj. Sper să prind în viaţă minunea. Mişto: „Deşteaptă-te, române!”, obligatoriu de cântat în şcoli. Partea cu trezitul încă se mai discută. Ei, o ştire faină cu un sălăjean de-a nost: Dacian Cioloş, cel mai bine plătit comisar european. „Normal”: urgie albă peste Sălaj! Deputatul Seres Dénes, reales preşedinte al UDMR Sălaj. Scandal cu popi, legat de construirea sediului Episcopiei Sălajului cu bani din buzunarele preoţilor. Altfel, continuă poveştile cu sălăjeni implicaţi în traficul de droguri. Continuă şi povestea autostrăzii Kossuth din Zalău: casa inspectorului şcolar general Ioan Abrudan, inundată cu mii de litri de lapte. Altfel, tot mai mulţi sălăjeni sunt obezi (mulţumesc, ştiu!). Ionel Ciunt, noul preşedinte al Crucii Roşii – filiala Sălaj. Târg de mărţişoare tradiţionale la Zalău.

Martie

Hai şi o ştire de bine: spălătoria Spitalului Judeţean, modernizată cu 1,3 milioane de lei. Şi încă una: rata şomajului în judeţ a scăzut la 6,37 la sută. Manager nou la Spitalul Orăşenesc din Şimleu Silvaniei: Dionisie Oros. Angajări la Michelin Cord. Biblioteca din Fildu de Jos, în casă nouă. Şocant şi nu prea: aproape 600 de oi au ars de vii într-un incendiu la Crişeni. Criză de criză: din cauza datoriilor, mii de sălăjeni sunt debranşaţi de la apă, curent şi gaze. La Zalău, Boghiş şi Iaz a avut loc a cincea ediţie a Zilelor revistei „Caiete Silvane”. „Graiul Sălajului” – 5.000! Modernizare la Spitalul Judeţean – o aripă a secţiei TBC. Între timp, peste 8.400 de sălăjeni sunt aşteptaţi să-şi ridice carnetele de muncă de la ITM. Dacă nu le mai trebuie… O nouă bibliotecă la Gârbou. Spectacol Pavel Păuşan 60 – „Bine ai (re)venit, romanţă!” Sediu nou pentru DSV Sălaj. Marş în centrul Zalăului pentru conştientizarea tinerilor despre dramele provocate de consumul de alcool la volan. Hotărâre a Curţii de Apel Cluj: sălăjenii au liber la referendumul pe tema regionalizării. Sunt curios care vor fi răspunsurile anul acesta la referendumul naţional pe această temă. „Normal”: record de absenţe în şcolile sălăjene!

Daniel Săuca

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »