Retrocedarea terenurilor forestiere, aproape de final

Magazin Salajean 27 septembrie 2006 0

Retrocedarea terenurilor forestiere, aproape de finalIn Salaj, aproximativ 90% din cererile privind retrocedarea terenurilor forestiere au fost solutionate, ramanand nesolutionate doar 8 – 10 procente, in special suprafetele mari, ne-a informat in cadrul unei conferinte de presa Dorel Oros – director executiv in cadrul Directiei Silvice Zalau. O situatie delicata o creaza starea de confuzie care se naste din interpretarea diferita a Reformei agrare din 1945. Sunt unii specialisti care sustin ca reforma respectiva s-a referit doar la suprafetele agricole, dar exista si a doua categorie de specialisti care sustin ca reforma a cuprins si suprafetele forestiere. Din pacate, pana in acest moment, Autoritatea Nationala pentru Retrocedare nu si-a exprimat pozitia oficiala cu privire la acest aspect.

Cu toate acestea, suprafata forestiera validata pe Legea 247/2005, persoanelor fizice, este de 6.601 hectare fata de o suprafata solicitata de 20.000 de hectare ceea ce indica faptul ca foarte multe cereri nu aveau un temei legal, iar din cele 6.601 hectare validate au fost puse efectiv in posesie 1.318 hectare. Cat priveste composesoratele, din 3.100 de hectare solicitate, 488 hectare au fost puse in posesie. In cazul parohiilor au fost cereri care au vizat 4.200 de hectare, insa au fost validate 1.173 de hectare de padure fara a se trece la punerea in posesie efectiva. Comunele si orasele au solicitat prin cereri o suprafata de 23.200 de hectare, fiind validate 1.200 de hectare.

In momentul de fata, suprafata totala de teren forestier validata este de 11.084 hectare in conditiile in care cererile de restituire au vizat o suprafata de 63.770 de hectare. Procentul de validare realizat de judetul nostru este, cel putin la nivelul Ardealului, cel mai bun. Intr-adevar stam mai prost cu punerea in posesie, tocmai pentru ca am vrut sa validam o suprafata cat mai mare pentru ca ulterior sa realizam si punerea efectiva in posesie, a mai adaugat seful Directiei Silvice Zalau.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »