Retea nationala pentru supravegherea pestei

Magazin Salajean 26 noiembrie 2007 0

Intrucat prezenta focarelor de pesta impiedica reluarea exporturilor de carne si produse din carne de porc ale firmelor romanesti in UE, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara (ANSVSA) si pentru Siguranta Alimentelor va infiinta o retea nationala pentru supravegherea si controlul acestei boli. Reteaua va fi formata din centre judetene si regionale, un grup de lucru si unul consultativ si un comitet national. Potrivit unui proiect de ordin al ANSVSA, reteaua vine ca un factor ce va cumula permanent informatiile necesare coordonarii implementarii programului in cele mai bune conditii, contribuind, astfel, la remedierea deficientelor ce pot aparea in timpul implementarii programului.

Un alt rol al retelei va fi de a raporta rezultatele obtinute in urma analizarii datelor catre Comisia Europeana, la termenele stabilite si ori de cate ori este necesar.

In ceea ce priveste centrul judetean Salaj, acesta va functiona in cadrul Directiei Sanitare-Veterinare Salaj si va fi coordonat de centrul regional. Grupul consultativ este format din reprezentanti ai unor ministere sau ai altor autoritati ale administratiei publice, precum si din reprezentanti ai societatii civile.

Pentru o mai buna gestionare a pestei, vor fi intocmite planuri regionale si judetene de monitorizare si control. Una dintre solutiile propuse de reprezentantii firmelor este lohn-ul, care inseamna exportul de produse realizate in Romania din carne importata din state libere de pesta, dar, pentru aceasta, Romania va trebui sa faca dovada ca tine pesta porcina sub control.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »