Restante astronomice la impozite si taxe

Magazin Salajean 16 ianuarie 2007 0

Restante astronomice la impozite si taxeImpozitele si taxele locale se constituie venituri proprii la bugetele locale, fapt pentru care se poate spune ca, in functie de gradul de incasare a acestor bani, se pot sau nu materializa o serie de obiective de interes public local. Ca in alte localitati, activitatea de incasare a impozitelor si taxelor locale a demarat, in aceasta luna, si la Zalau. Potrivit Biroului de Impozite si Taxe Locale din cadrul Primariei municipiului, ca in fiecare an de altfel, printre primii care se prezinta la ghisee sunt pensionarii si alte categorii sociale cu venituri modeste, in timp ce mare parte din tagma bogatilor uita de taxe si impozite.

Mai sunt de recuperat aproape 30 de miliarde de lei

Asa cum am fost informati de reprezentantii Biroului de Impozite si Taxe Locale Zalau, la nivelul anului 2006, impozitele si taxele de la persoanele fizice si juridice s-au incasat in proportie de doar 70 la suta, astfel: impozitul pe cladiri – 79 la suta; impozitul pe teren – 68 la suta; impozitul pe mijloacele de transport – 62 la suta. Totalul sumei neincasate de la persoanele fizice si juridice este de peste 2,83 milioane RON (peste 28,3 miliarde de lei vechi). Dupa cum bine se poate remarca, in momentul de fata, exista sume astronomice neincasate atat de la persoanele fizice, cat si de la persoanele juridice din municipiu. Ei bine, daca unele persoane fizice pot fi executate, in cazul multor firme ajunse la faliment sau in lichidare judiciara nu se poate face acest lucru.

Bonificatie pentru cei cu dare de mana

Potrivit Biroului de Impozite si Taxe Locale din cadrul Primariei, pentru plata integrala anticipata (nu mai tarziu de 31 martie) a obligatiilor fata de bugetul local se acorda o bonificatie de 5 la suta. Aceasta prevedere, potrivit unei Hotarari de Consiliu local, se aplica atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice fara restante la plata impozitelor si taxelor locale.

Pe de alta parte, de retinut faptul ca, in cazul persoanelor juridice, impozitul pe cladirile reevaluate este de 1,3 la suta, in timp ce pentru imobilele nereevaluate, in ultimii trei ani anteriori celui de referinta, impozitul este de 11 la suta.

Am intalnit si contribuabili… fericiti

Daca bonificatia de 10 procente pentru plata pana la 31 martie a obligatiilor financiare aferente anului in curs se acorda ambelor tipuri de contribuabili (persoane fizice si juridice), persoanele fizice mai pot beneficia de scutirea de plata a impozitelor si a taxelor locale pentru: veteranii de razboi, vaduvele veteranilor de razboi (daca in timp nu s-au recasatorit), deportatii si handicapatii de gradul I si accentuat. Incepand cu acest an, persoanele care sunt in gradul II de handicap nu mai beneficiaza de scutire de la plata impozitelor. In schimb, pot beneficia de anumite facilitati, zalauanii ale caror venituri familiale lunare sunt mai mici decat salariul minim pe economie ori constau in exclusivitate din ajutorul de somaj sau pensie de asistenta sociala.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »