Reguli noi pentru medicii prescriptori de concedii medicale

Magazin Salajean 17 mai 2010 0

Reguli noi pentru medicii prescriptori de concedii medicaleIn timp ce asiguratii trebuie sa stea acasa, odata ce si-au luat concediu medical, si sa deschida usa echipelor de verificatori trimisi de autoritati pentru a se convinge ca oamenii sunt intr-adevar incapabili de munca si nu doar bolnavi inchipuiti, medicii prescriptori de concedii medicale au si ei noi responsabilitati, potrivit normelor publicate in Monitorul Oficial privind concediile medicale.

Astfel, potrivit noii legislatii, medicii de familie pot elibera concedii medicale pentru o durata maxima de zece zile calendaristice, in una sau mai multe etape, a declarat directorul CJAS Salaj, Dana Cordea. Daca bolnavul nu se face bine in urma afectiunii respective, concediul medical poate fi prelungit de medicul curant din ambulatoriu sau de cel din spital, in cazul in care pacientul este internat, in etape succesive de maxim 30 de zile calendaristice pana la 90 de zile calendaristice intr-un an, socotite de la prima zi de imbolnavire.

De asemenea, durata cumulata a concediilor medicale pentru un asigurat nu poate depasi 30 de zile calendaristice in ultimul an, socotite de la prima zi de imbolnavire, indiferent de cauza. Eliberarea de prelungiri ale concediului medical dupa epuizarea celor zece zile ce pot fi prescrise de medicul de familie se face doar de catre medicul din ambulatoriu sau din spital, asa cum s-a explicat anterior.

Pentru certificatul medical in continuare, data acordarii nu poate fi mai mare decat data la care se termina valabilitatea certificatelor acordate anterior pentru aceeasi afectiune. Daca durata internarii include perioade de doua sau mai multe luni calendaristice, medicul curant va acorda lunar certificat de concediu medical.

De precizat ca, daca unui asigurat i se acorda concediu medical pentru o anumita perioada, iar el vrea sa isi reia activitatea inainte de expirarea termenului, e obligatorie modificarea concediului de catre medicul prescriptor.

Totodata, daca asiguratul se afla in strainatate in momentul imbolnavirii, trebuie sa anunte in termen de trei zile Casa de Asigurari de Sanatate din orasul respectiv, care va elibera formularele 115 si 116 catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate din orasul roman in care domiciliaza asiguratul. Aceasta, la randul ei, va elibera in doua exemplare certificatul de concediu medical asiguratului, pentru ca acesta sa le poata prezenta angajatorului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »