Regiunile Romaniei, codase in topul european

Magazin Salajean 19 iunie 2007 0

Regiunile Romaniei, codase in topul european

Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, a subliniat, ieri, intr-o conferinta de presa, necesitatea de a gasi posibilitati de dezvoltare la nivel regional, aspect care este unul prioritar dat fiind ca la acest capitol regiunile Romaniei se afla pe ultimele locuri in clasamentul european, ocupand pozitii intre 250-268. In acest sens, crearea in acesta parte a tarii a Institutului Regional de Educatie, Cercetare si Transfer Tehnologic (IRECTT) este binevenita, regiunea avand un potential universitar care faciliteaza acest lucru.

De altfel, acesta a fost, potrivit lui Marc, si motivul pentru care Regiunea Nord-Vest a fost prima la nivel national care sa puna bazele unui astfel de centru. Operatorii economici sunt interesati de sistemul de formare a unei retele de munca bine calificate, iar fiecare municipiu din regiune este un pol cu posibilitati de dezvoltare multiple, a spus Tiberiu Marc.

Job-uri pentru tineri, in tara

Printre problemele pe care le-ar putea rezolva IRECTT se numara si migrarea fortei de munca bine pregatite in afara granitelor. Atrasi de mirajul salariilor din strainatate, tinerii prefera sa se angajeze in alta tara, lasand descoperita piata muncii din Romania. In plus, aceasta problema este dublata de faptul ca intre angajatorii romani si furnizorii de servicii exista o relatie insuficienta in ceea ce tine de planificarea programei scolare. Universitatile continua sa aiba absolventi in domenii care nu mai sunt cautate, dar nu pregatesc tineri pentru calificarile care sunt solicitate de angajatori. In aceste conditii, cererea existenta pe piata muncii nu poate fi acoperita.

Un exemplu despre aceasta realitate cu care se confrunta societatea romaneasca si pe care Marc l-a amintit ieri a fost cel al investitorului Nokia, care a deschis un punct de lucru in judetul Cluj. Investitia Nokia de la Cluj ar putea absorbi trei generatii de ingineri ale Universitatii Tehnice Cluj. Ca urmare, orice alta cerere ce tinteste aceasta specializare ar fi imposibil de satisfacut, a spus presedintele CJ.

Experienta statelor UE

In realizarea IRECTT se va tine cont si de experienta pe care o au alte state membre ale UE in acest domeniu. Astfel, regiunea Aragorn din Spania, cu care Regiunea de Nord-Vest a Romaniei are incheiat un proiect de colaborare, are implicate in procesul de cercetare si dezvoltare a produselor inovative atat universitati, cat si institutii publice. Marc a spus ca in 1984, cand au inceput sa lucreze pe acest segment, cei din Aragorn au pornit de la o evaluare a situatiei economice a zonei, solutia la care s-au oprit fiind concentrarea resurselor pe cercetare.

In plus, pentru ca este important ca tinerii sa fie pastrati in regiune, spaniolii au insistat asupra crearii unor institutii care sa le ofere posibilitati de dezvoltare a cunostintelor. Un alt punct asupra caruia s-a oprit presedintele CJ a fost nevoia de a promova produsele regiunii atat in zona, cat si in afara granitelor, mijlocul de realizare a acestei idei fiind trecerea de la stadiul de consumator de produse la cel de producator si, implicit, comerciant.

Ca urmare, pasii care au identificati pe termen scurt si mediu pentru rezolvarea acestor probleme amintite anterior au fost constientizarea consecintelor pe care va trebui sa le infrunte societatea, analizarea potentialului si a nevoilor legate de transferul tehnolgic si dezvoltarea unor proiecte de colaborare. Va trebui sa atragem fonduri puse la dispozitie prin programele europene, conceptul <> fiind unul prioritar pentru statele membre, a spus Marc.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »