Reforma Registrului Comerţului, finalizată legislativ

Magazin Salajean 6 mai 2011 0

Reforma Registrului Comerţului, finalizată legislativ

Guvernul a aprobat în cadrul ultimei şedinţe proiectul de Lege privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în registrul comerţului. Acest act urmează să fie aprobat în procedură de urgenţă de Parlamentul României. Potrivit noilor reglementări, toate atribuţiile care ţin de înregistrarea societăţilor comerciale, divizarea sau fuziunea acestora şi încetarea activităţii lor, precum şi autorizarea persoanelor fizice vor reveni unei categorii noi de persoane – registratorii comerciali.

Aceştia sunt funcţionari în cadrul Registrului Comerţului având statutul de personal contractual, dar care sunt învestiţi cu putere de autoritate publică. Ei se vor substitui în tot ceea ce înseamnă partea introductivă de atribuţii care îi revenea judecătorului-delegat în legătură cu societăţile comerciale şi persoanele fizice autorizate, urmând ca orice nemulţumire a terţelor persoane în legătură cu înregistrarea unei societăţi comerciale să fie soluţionată de instanţa de judecată, în mod obişnuit, prin contestarea actului întocmit de registratorul comercial.

Registratorii comerciali vor avea toate drepturile şi obligaţiile pe care le au magistraţii, fără să fie magistraţi, ci doar persoane care exercită autoritatea publică de stat. O altă modificare importantă introdusă prin actul normativ aprobat miercuri de Guvern este aceea că, în termen de doi ani, se va renunţa la publicarea în Monitorul Oficial a actelor care ţin de înfiinţarea societăţilor comerciale şi modificările aduse în cadrul acestora, în schimb va fi creată o platformă electronică prin intermediul căreia toate persoanele interesate vor putea, la costuri minime, să aibă acces la baza de date respectivă. Orice menţiuni referitoare la o nouă societate comercială sau o nouă persoană fizică autorizată trebuie incluse obligatoriu în această bază de date în termen de trei zile de la momentul înregistrării.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »