Reducerea salariilor ii scoate pe bugetari in strada

Magazin Salajean 10 mai 2010 0

Reducerea salariilor ii scoate pe bugetari in stradaSindicalistii din adminis-tratia publica ameninta cu ample actiuni de protest ca urmare a masurilor anuntate de presedintele Traian Basescu privind scaderea fondului de salarii, a pensiilor, a ajutorului de somaj si disponibilizarile din sistem. Inca de vineri, liderii celor cinci confederatii sindicale s-au intalnit pentru a stabili calendarul protestelor, cu mitinguri si greve generale. De asemenea, ei au constituit un comitet de criza si si-au retras reprezentantii sindicali din toate organismele tripartite, ca o prima forma de protest.

Masurile propuse sunt de neacceptat, care ii vor scoate in strada pe bugetari, sustine Gheorghe Morar, presedintele Sindicatului Civitas din cadrul Primariei Zalau. Veniturile functionarilor publici sunt deja cu 40-45 la suta mai mici decat cele din ultima luna a lui 2009, iar guvernantii vor sa mai taie din ele. Din ce sa mai traim? Intrebat despre majorarile salariale aprobate recent de catre consilierii locali din Zalau, Morar spune ca acestea nu i-au vizat decat pe unii dintre angajatii administratiei publice locale: Unii nu au vazut niciun leu, altii au primit doi lei in plus la salariu. Iar altii s-au ales cu 600 de lei.

Liderul sindical precizeaza ca o eventuala reducere cu 25 de procente a salariilor bugetarilor va lovi mai ales in lucratorii ale caror salarii nu depasesc 1.000 de lei si care reprezinta, potrivit estimarilor sale, circa 60-70 la suta dintre functionari. Morar a adaugat ca daca se insista, totusi, pe reducerea salariilor bugetarilor si pensiilor, ar trebui sa fie luati in vizor cei cu salarii si pensii foarte mari, carora le-ar fi mai usor de suportat.

In opinia sursei citate, pentru ca Romania sa nu ajunga in situatia actuala, guvernantii ar fi trebuit sa gaseasca solutii de iesire din criza inca de acum doi ani, prin incurajarea sectorului privat.

Ce ni se serveste acum nu este nimic altceva decat frectie la piciorul de lemn. Nimeni nu a facut calcule, nu a prezentat prognoze. Doar ni se spune ca se fac disponibilizari si se reduce fondul de salarii pentru aparatul bugetar, considera Morar, mentionand ca reducerea posturilor din Primaria Zalau ar fi total nepotrivita, in conditiile in care aparatul institutiei este si asa subdimensionat.

Pensionarii picheteaza institutiile statului

Peste 50 de pensionari vor picheta, miercuri, Institutia Prefectului judetului Salaj, protestand fata de decizia presedintelui Traian Basescu de a reduce pensiile cu 15 la suta. Astfel de actiuni de protest vor avea loc in toate judetele tarii, in timp ce pensionarii din capitala vor picheta Palatul Cotroceni. Este un lucru marsav faptul ca presedintele Romaniei vrea sa reduca pensiile cu 15 la suta, iar salariile din domeniul public cu 25 la suta. Aproximativ 80 la suta dintre pensionari abia pot sa-si cumpere din banii de pensie de mancare si medicamentele care ii tin in viata.

Din aceste pensii doreste presedintele tarii sa faca reduceri, sa ne duca mai repede catre cimitir. De ce nu ne-a spus Traian Basescu, inainte de alegeri, ca vrea sa ne taie pensiile?, ne-a spus, vineri, presedintele Sindicatului Liber al Pensionarilor (SLP) Salaj, Ilie Gorgan, aflat si in functia de vicepresedinte a Federatiei Nationale a Pensionarilor din Romania. Protestul pensio-narilor salajeni va fi sustinut intre orele 10 si 12.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »