Recrutarea agentilor pentru asigurarile de sanatate private, la limita legii

Magazin Salajean 16 decembrie 2011 0

Recrutarea agentilor pentru asigurarile de sanatate private, la limita legiiUnele societati comerciale au gasit o noua oportunitate pentru cresterea veniturilor proprii: asigurarile de sanatate private. Aceste firme recruteaza agenti, contra unor sume modice de bani, care urmeaza sa incheie contracte cu viitorii beneficiari ai asigurarilor private din sistemul de sanatate, in schimbul unor comisioane. Multi dintre salajeni au semnat, deja, documentele in vederea desfasurarii acestor activitati, platind sume intre 50 si 65 de lei. Autoritatile trag, insa, un semnal de alarma.

Directorul Casei de Asigurari de Sanatate Salaj, Claudiu Birsan, sustine ca astfel de firme vand iluzii la momentul actual. Din punct de vedere juridic, nu reprezinta o incalcare a legii semnarea acestor contracte cu firmele care ar urma sa incheie, la randul lor, contracte cu firmele de asigurari de sanatate. La aceasta data, firmele isi recruteaza personal in vederea incheierii unor viitoare contracte. Pe de alta parte, asigurarile de sanatate private sunt in stadiu de proiect de lege, nefiind cunoscute sub ce forma si cand vor intra pe piata. O recomandare pentru persoanele care semneaza contracte cu astfel de firme este sa fie precaute pentru ce anume semneaza si ce sume de bani achita, ne-a declarat Claudiu Birsan.

De asemenea, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) atrage atentia asupra unor firme care fac promisiuni pentru profituri din adeziunile colectate personal, precum si bonusuri din performantele echipei. Avertizam ca activitatea acestor societati comerciale ar putea aduce prejudicii grave imaginii pietei de asigurari, dar si asiguratilor si potentialilor asigurati. Aceasta atentionare reprezinta un demers necesar de a apara interesele acestora, dar si de a proteja imaginea industriei de asigurari. Asigurarile nu se fac prin adeziuni, ci prin incheierea unor contracte in schimbul platii unor prime de asigurare, se arata intr-un comunicat de presa lansat de CSA.

Orice asigurare, indiferent ca este obligatorie sau facultativa, se incheie doar de catre companiile de asigurari autorizate, fie prin personal propriu, fie prin intermediari autorizati sa desfasoare activitate in piata de asigurari. Potrivit Legii nr.32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor intermediari in asigurari sunt persoanele fizice sau juridice, denumite in continuare broker de asigurare, asistent in brokeraj, agent de asigurare, subagent sau agent de asigurare subordonat, care desfasoara activitate de intermediere in asigurari, in schimbul unui comision sau unei remuneratii, autorizat sau inregistrat in conditiile stabilite de prezenta lege si de normele emise in aplicarea acesteia, precum si intermediarii din statele membre care desfasoara pe teritoriul Romaniei activitate de intermediere in asigurari, conform dreptului de stabilire si libertatii de a presta servicii, dupa caz.

Activitatile derulate de firmele care se substituie intermediarilor autorizati pe piata de asigurari, in afara legislatiei in vigoare, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la 3 ani sau cu amenda penala de la 20.000 la 100.000 de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »