Recomandari rutiere pentru vacanta

Magazin Salajean 16 iunie 2008 0

Pentru ca se apropie incheierea anului scolar, Politia adreseaza cateva recomandari rutiere, atat micilor participanti la traficul rutier cat si celor care va trebui sa-i aiba in supraveghere.

Dragi copii, cu ocazia inceperii binemeritatei vacante de vara, un prilej de bucurie, de recreere, de plimbari, excursii si multa joaca, noi, agentii de politie vrem sa va amintim ca pe parcursul activitatilor ce le veti desfasura in aceasta vara, va veti intersecta de nenumarate ori cu drumul public, devenind astfel participanti la traficul rutier si expunandu-va in orice moment riscului de a deveni victime ale unor evenimente rutiere. Pentru evitarea unor astfel de situatii nedorite, trebuie sa cunoasteti si sa respectati cu strictete regulile de circulatie indiferent ca veti fi pietoni, biciclisti ori pasageri in diferite vehicule rutiere. Regulile de circulatie fac parte integranta din normele generale de conduita scolara si morala a fiecarui om, deci, altfel spus, fac parte din cei sapte ani de acasa. In concluzie, aceste reguli ar trebui insusite de catre copii in primii ani de viata, sub atenta indrumare a parintilor, pentru ca pe parcursul vietii, acestea sa fie aprofundate si consolidate cu sprijinul educatorilor si a altor factori educationali, o cunoastere destul de eficace a normelor rutiere realizandu-se odata cu obtinerea permisului de conducere, dupa implinirea varstei de 18 ani.

Din pacate, in viata de zi cu zi, lucrurile stau cu totul altfel, pentru ca nu toata lumea intelege, sau vrea sa inteleaga, ce inseamna sa ai grija de copii, sa-i inveti sa se deplaseze corect, sa-i determini sa se joace cat mai departe de locurile unde circula autovehicule si nu in ultima instanta, sa lasi copilul mic, prescolar, singur, nesupravegheat, care poate ajunge in orice moment sub rotile vreunui autovehicul. Prin urmare, din clipa in care face primii pasi in viata, copilul simte nevoia de miscare, pe care o concretizeaza jucandu-se. Cand jocul se desfasoara pe strada, pericolul devine aproape iminent (sigur).

Aici, in acest perimetru (pe partea carosabila), conflictul dintre copil si autovehicul se transeaza cu duritati in detrimentul primului. Oricum, fiecare copil, trebuie invatat de la primii pasi, ca locul lui este pe trotuar atunci cand se afla in strada, ca trebuie sa foloseasca pentru traversare trecerile pentru pietoni semnalizate cu indicatoare sau marcaje rutiere, iar in lipsa acestora sa traverseze numai pe la coltul strazii. In toate cazurile, inainte de traversare, pietonul trebuie sa se asigure temeinic din ambele parti si sa fie convins ca in acel moment nu se apropie nici un vehicul. Traversarea trebuie sa se faca in pas vioi si perpendicular pe axa drumului. Nu trebuie sa fugiti dar nici sa prelungiti timpul de traversare, oprindu-va fara motiv. Dovediti multa prudenta inaintea oricarei traversari. Trotuarul ofera spatiu suficient pentru deplasarea in siguranta a tuturor pietonilor, cu conditia sa-l folositi ordonat. Pe drumurile publice situate in afara localitatilor sau care nu au trotuare ori poteci laterale, veti circula numai pe partea stanga a drumului si cat mai aproape de marginea acestuia. Daca de trecerea pentru pietoni se apropie masinile politiei, salvarii sau pompierilor, traversarea este interzisa pana dupa trecerea acestora, chiar daca semaforul arata culoarea verde. Asteptarea sosirii autobuzului in statie se face numai pe trotuar sau refugiile special amenajate, in nici un caz pe partea carosabila. Dupa coborarea din mijloacele de transport in comun, traversarea strazii se face numai dupa plecarea acestora din statie si numai prin locurile rezervate trecerii. Cei care nu ati implinit varsta de 12 ani, nu va urcati pe scaunul din fata al autoturismului. Daca va deplasati cu patinele cu rotile, nu patrundeti pe partea carosabila a drumului public, deoarece va puteti dezechilibra si cadea sub rotile autovehiculelor. Pana la implinirea varstei de 14 ani, cu bicicleta va puteti deplasa doar pe drumurile publice fara trafic intens, in parcuri sau locuri special destinate acestui mijloc de transport si agrement . Bicicleta trebuie sa fie echipata regulamentar : sa aiba far, stop, catadioptrii si, cel mai important, frane eficiente. Mersul pe bicicleta trebuie sa fie corect, fara acrobatii (ridicarea mainilor sau picioarelor) care pot fi riscante. Bicicleta trebuie sa fie condusa pe drumul public, numai pe un singur rand. La virajul efectuat cu bicicleta trebuie sa va asigurati, sa semnalizati prin intinderea bratului si numai dupa aceea sa efectuati manevra. Se recomanda ca in circulatia pe drumurile publice biciclistul sa poarte casca de protectie omologata. Este interzis ca biciclistul sa se tina de un vehicul aflat in miscare ori sa fie remorcat de un alt vehicul ori impins sau tras de o persoana aflata intr-un vehicul.

Strada nu este loc de joaca. Preocupati de joc, uitati sa tineti seama de masini, expunandu-va astfel la accidente. Cele mai sigure locuri de joaca sunt cele pe unde nu circula masini: terenurile de sport, parcurile, curtea casei, a scolii sau a gradinitei.

Totodata, dragi copii, conduita moral-civica va obliga ca in cazul in care sunteti de fata la producerea unui accident de circulatie soldat cu victime, iar conducatorul auto paraseste locul faptei, sa retineti si sa comunicati celei mai apropiate unitati de politie date despre autovehiculul implicat in accident (marca, tipul, culoarea, numarul de inmatriculare, alte particularitati), precum si eventualele semnalmente ale conducatorului auto.

Dragi copii! Voi sunteti viitorul nostru. Pentru a ne putea bucura de acest viitor, noi, cei mari, trebuie sa va ocrotim. Cel mai mare pericol pentru voi il prezinta accidentul de circulatie. Impotriva implicarii voastre in accidentele de circulatie trebuie sa actionam impreuna: voi si, deopotriva, noi, politia, cadrele didactice si parintii. In speranta ca toti veti respecta regulile de circulatie, va dorim o vacanta cat mai placuta si fara evenimente rutiere.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »