Recomandari ale OJPC pentru consumatorii de produse pascale

Magazin Salajean 28 martie 2007 0

In aceasta perioada, pe piata este oferita o mare diversitate de produse specifice Sarbatorilor Pascale, astfel ca, inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Salaj recomanda consumatorilor sa fie atenti la achizitionarea acestora si la preturile afisate ale produselor, care pot fi diferite de cele incasate. Astfel ca, la achizitionarea unui produs alimentar, consumatorul trebuie sa aiba in vedere urmatoarele aspecte: sa cumpere produsele alimetare numai din locuri autorizate, precum si sa evite cumpararea marfii expuse spre vanzare pe trotuare, in portbagajele autoturismelor, indiferent daca pretul oferit reprezinta un chilipir.

Cat priveste carnea de miel, OJPC-ul recomanda achizitionarea acesteia numai din locurile autorizate, respectiv macelarii, magazine alimentare sau locuri special amenajate. Carnea trebuie sa prezinte stampila sanitar-veterinara, sa fie elastica, sa nu prezinte suprafata lipicioasa si urat mirositoare. De asemenea, transportul produselor din carne de miel trebuie sa se desfasoare in conditii igienice iar produsele vor depozita la temperaturi de refrigerare 0-4 grade Celsius. Cu privire la echipamentul vanzatorului, institutia face cunoscut faptul ca trebuie sa respecte conditiile de protectie sanitara a alimentelor.

Aurora Sabou, directorul executiv al institutiei, avertizeaza consumatorii care doresc sa cumpere produse din peste. Astfel ca, la cumparare, pestele proaspat nu trebuie sa prezinte solzi care se desprind usor, corpul acoperit cu mucus urat mirositor, branhii de culoare cenusie sau bruna. In aceste cazuri pestele este alterat si poate prezenta un pericol pentru sanatatea cetatenilor. Pentru comercializare, pestele trebuie pastrat si expus in vase cu gheata, fiind doar partial acoperit cu gheata.

In cazul oualor si a vopselei, consumatorii sunt avertizati sa le achizitioneze numai din locuri autorizate. Cat priveste ouale, acestea nu trebuie sa aiba coaja crapata, murdara sau sparta. Totodata, trebuie verificata data durabilitatii minimale inscrise pe fiecare ou.

La categoria bauturi specifice acestei sarbatori, mai exact vin, OJPC face cunoscut faptul ca trebuie achizitionat din magazine, si nu de la vanzatorii din piete, care comercializeaza produsul in recipiente PET refolosite.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »