Recenzorii sălăjeni ameninţă Direcţia Agricolă cu instanţa

Magazin Salajean 17 martie 2011 0

Recenzorii sălăjeni ameninţă Direcţia Agricolă cu instanţa

607 sălăjeni implicaţi în derularea Recensământului Agricol sunt nemulţumiţi de remuneraţiile primite după diminuările operate de Ministerul Finanţelor. Pentru a-şi recupera 11 la sută din bani, vor să dea în judecată Direcţia Agricolă.

Sălăjenii care au participat la Recensământul General Agricol reclamă faptul că au primit mai puţini bani decât li se cuveneau. Aceştia susţin că trebuia să primească cu 11 la sută mai mult, conform convenţiilor încheiate anul trecut cu Direcţia Agricolă Sălaj. Pe de altă parte, cei care au asigurat plăţile spun că pe lângă procentul de impozitare de 16 la sută pentru care s-a semnat, s-au mai reţinut şi contribuţiile la asigurările de sănătate şi şomaj, potrivit modificărilor legislative impuse de Ministerul Finanţelor.

6,5 miliarde de lei vechi pentru 607 recenzori

Ioan Bujiţă, directorul Direcţiei Agricole pentru Dezvoltare Rurală Sălaj ne-a declarat că Sălajului i-a fost alocată suma de 650.280 de lei pentru plata celor 607 persoane implicate în activitatea de recenzare (din care 469 au fost recenzori, 77 recenzori şefi şi 61 recenzori coordonatori). Din suma totală repartizată judeţului Sălaj, 486.362 lei reprezintă valoarea plăţilor efective, iar 163.918 lei se constituie în reţinerile pentru impozit şi contribuţii. Sălăjenii care au fost incluşi în activitatea de recenzare au primit bani pentru 20 de zile de lucru, respectiv, pentru intervievarea a 200 de persoane, în medie, în perioada 1 decembrie 2010-31 ianuarie 2011. Recenzorii au primit sume frumoase, mai ales că 90 la sută dintre ei au prestat aceste activităţi în timpul programului, cei mai mulţi sunt angajaţi din primării, a precizat directorul DADR.

Bani la şomaj şi sănătate

Acesta a admis că anul trecut, prin contract, se stipula că va fi reţinut în cuantum de 16 la sută doar impozitul pe venit, nu şi şomajul şi sănătatea. Legea prevedea că plata se face o singură dată, la sfârşitul perioadei de recenzare. În normele pentru derularea recensământului se stipula că decontul trebuia predat în intervalul 1-10 februarie. Cu toate că deja banii pentru Sălaj erau intraţi în cont (din luna ianuarie), nu am putut face plăţile atunci, pentru că exact pe data de 1 februarie am primit o adresă de la Ministerul Agriculturii că nu se mai fac plăţi până la noi ordine de la Ministerul Finanţelor. Noile prevederi ne-au fost comunicate pe 10 martie. Prin acestea eram informaţi că mai trebuie reţinut 11 la sută pentru contribuţiile la şomaj şi la sănătate. Recenzorii ne-au ameninţat că ne dau în judecată, nemulţumiţi de sumele primite. Ei chiar dacă se adresează instanţei trebuie să ştie că noi am respectat legea. Dacă le dădeam banii aşa cum era contractul semnat cu ei, acum era aproape imposibil să mai recuperăm acel 11 la sută de la ei.

Contribuţii plătite de două ori?

Directorul DADR a mai precizat că în adresa primită de la Ministerul Agriculturii de la secretarul general Ion Anghel se arăta că la reţinerea şi calcularea indemnizării recenzorilor, a recenzorilor şefi şi a coordonatorilor participanţi la Recensământul General Agricol se va ţine cont de punctele de vedere emise de Ministerul Finanţelor Publice şi de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Potrivit acestor puncte de vedere, din respectivele indemnizaţii trebuie reţinute şi contribuţiile la asigurările de sănătate şi cele pentru şomaj, în total 11 la sută. Însă cei în cauză (cum majoritatea sunt salariaţi, chiar bugetari), spun că li se reţin aceste contribuţii şi nu consideră normal să plătească de două ori aceşti bani.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »