Recensamantul locuintelor si populatiei bate la usa

Magazin Salajean 12 octombrie 2011 0

Recensamantul locuintelor si populatiei bate la usa

Din 20 octombrie, salajenii sunt obligati sa deschida recenzorilor usile locuintelor pentru a le furniza informatiile necesare activitatii de recenzare. Datele de identificare personala oferite raman confidentiale.

Recensamantul locuintelor si populatiei se desfasoara in intervalul 20-31 octombrie si numara, la nivel de judet, 1.414 de persoane implicate in actiunea propriu-zisa. Dintre acestea, asa cum am aflat de la directorul Directiei Judetene de Statistica Salaj, Elena Muresan, 1.182 sunt recenzori, 167 recenzori sefi, patru sunt responsabili de circumscriptii urbane, unul este responsabil de cirscumscriptie urbana cu rol de coordonare (la Zalau), si 60 de recenzori sefi cu rol de coordonare in unitatile administrativ-teritoriale din Salaj. La ultimul recensamant al populatiei si locuintelor din anul 2002, in Salaj au fost implicati 1.189 de recenzori, 231 de recenzori sefi si sase sefi de cirsumscriptii.

Recenzorii, la instruire

Calendarul din aceasta perioada a Recensamantului locuintelor si populatiei include instruirea intregului personal de recensamant in intervalul 3-14 octombrie. Cei care vor lucra efectiv la recensamant, au fost selectati, de primarii, in urma unei testari.

In Salaj, pregatirea pentru actiunea de recenzare se realizeaza in zece centre, cu 15 serii de cursanti, din care, cinci serii sunt organizate la Zalau si doua serii la Jibou, precum si, cate o serie, la Simleu Silvaniei, Cehu Silvaniei, Almasu, Crasna, Hida, Ileanda, Nusfalau, Sarmasag.

Pentru fiecare zi de munca, recenzorii vor primi 50 de lei. Mai precis, responsabilii de circumscriptii, vor lucra 21 de zile calendaristice si vor fi platiti cu 50 de lei pe zi. Recenzorii sefi vor lucra 18 zile calendaristice si vor primi de asemenea, 50 de lei pe o zi, iar recenzorii vor fi remunerati pentru 15 zile calendaristice, cu cate 50 de lei pe zi. Conform legii, din cele aflate de la interlocutorul nostru, sumele cuvenite vor fi impozitate.

Conteaza locuinta in care petrecem cel mai mult timp

Tot in aceasta perioada comisiile locale se ocupa de inventarierea formularelor de inregistrare, centralizare, documente auxiliare, formulare ghid si manuale, care se vor distribui ulterior recenzorilor. Tot acum, se face impartirea sectoarelor de recenzare pe recenzori, deoarece numarul mediu de locuinte care vor fi recenzate este de 100-120 de fiecare persoana implicata in activitatea de recensamant. Cu o zi inainte de startul actiunii, respectiv, in 19 octombrie, fiecare recenzor, ajutat de recenzorul sef, trebuie sa faca o vizita preliminara a sectorului de care raspunde. Cu acest prilej se ia cunostinta de limitele sectorului, daca sunt cumva strazi sau locuinte omise de pe liste. Colectarea datelor din teren are loc intre 20 si 31 octombrie. Asa cum a subliniat Elena Muresan, la recensamantul din 2011, se va tine cont de resedinta in care cetateanul locuieste in intervalul cel mai lung de timp. In acest caz se pune accent nu pe domiciliul stabil care figureaza in acte, ci pe cel in care poate fi gasit in mod constant. Cei care nu pot fi prezenti la proprietatea in care nu locuiesc decat temporar, pot lasa datele necesare, la vecini, iar recenzorii sunt obligati sa culeaga toate datele referitoare la acestea.

La Call-Center poate fi verificata lista de recenzori

Recenzorii care nu-i gasesc acasa pe proprietari lasa in usa sau in cutia postala un biletel prin care anunta data si ora, cu o aproximatie rezonabila, cand pot reveni pentru a putea completa formularele. Daca cetatenii constata ca nu au fost cautati deloc de recenzori pana in 29-30 octombrie ei trebuie sa se adreseze comisiei locale de recensamant, la primarie, si vor fi recenzati pe loc.

Salajenii care au dubii legate de identitatea persoanelor care se declara a fi recenzori, pot verifica la Call-Center-ul national daca acestea sunt inscrise pe lista. Numarul care poate fi apelat din orice localitate din tara este 1741 pentru retelele de telefonie Vodafone, Orange si Cosmote, sau 021-9201 pentru Romtelecom, apel care este taxat cu o suma modica. Recenzorii lucreaza intre orele 8 si 20 si pot fi recunoscuti dupa mapa cu formulare si legitimatie.

Amenzi de mii de lei pentru cei care impiedica recensamantul

Persoanele care au fost recenzate trebuie sa verifice si sa confirme prin semnatura toate formularele pe care s-au completat date. Cei intervievati nu trebuie sa prezinte decat acte de identitate (carte sau buletin de identitate, certificat de nastere, pasaport, permis de sedere). Asa cum a subliniat Elena Muresan, populatia nu are de ce sa-si faca griji pentru informatiile pe care le ofera, deoarece acestea, potrivit legii, sunt confidentiale si se folosesc doar in scop statistic, iar la arhivare si prelucrare, nu se mai utilizeaza numele si CNP-ul cetatenilor. Salajenii care impiedica accesul recenzorilor in locuinta, sunt nepoliticosi sau refuza sa dea date risca sa fie amendati. Sanctiunea este cuprinsa intre 1.500 si 4.500 de lei, conform ultimelor modificari ale HG 922/2011. Pentru persoanele care sunt plecate din locuinta pe o perioada indelungata de timp (in strainatate sau in tara) recenzorii culeg datele de la rude, vecini sau administratorii de bloc.

Datele despre locuinte pot fi lasate la vecini

Din cele aratate de directorul DJS Salaj, salajenii care au mai multe locuinte vor oferi datele pentru recensamant de la resedinta in care stau in mod obisnuit. Cei care mai au spatii in proprietate vor lasa informatii referitoare la acestea la vecinii lor. Recenzorii vor fi interesati sa afle detalii despre: tipul locuintei (care se incadreaza de obicei la conventional), la statutul locuintei (care poate fi casa de vacanta sau secundar), situatia ocuparii locuintei (de obicei, neocupata), daca este rezervata pentru uz sezonier sau secundar, cum este pozitionata locuinta in cladire (respectiv, nivelul la care se gaseste), cate nivele are locuinta sa proprie, forma de proprietate (particulara, sau de stat, privata, de grup, dezvoltatori imobiiari, cooperatista, asociativa, nu prin asociatiile de locatari, a cultelor religioase). Salajenii care nu pot fi gasiti la tertele locuinte pe care le detin mai trebuie sa lase vecinilor informatii despre numarul camerelor de locuit si suprafata acestor incaperi, daca aceste locuinte au bucatarii, instalatiile de gatit, daca au baie, instalatii sanitare aferente, sisteme de aductiune a apei potabile, de canalizare, apa calda, instalatii electrice, aer conditionat, modul de incalzire a locuintei. Totodata, recenzorii au nevoie, pentru a completa formularele, de informatii legate de anul finalizarii constructiei imobilului, renovarii, materialele din care sunt realizate sau reabilitate, tipul cladirii (daca este destinata sau nu locuirii). Nu vor fi inventariate imobilele care au fost transformate din locuinte in spatii cu alte destinatii.

Religia si limba materna pot fi pastrate sub cheie

Activitatea de recenzare vizeaza colectarea de date referitoare si la structura populatiei. Cei intervievati trebuie sa dea date in functie de modul de organizare si gospodarire a familiei. Se tine cont de persoanele prezente si temporar absente. Formularul pentru cei prezenti va include informatii referitoare la datele de indentificare: nume, prenume, cod numeric personal, sex, data nasterii, stare civila legala, starea civila de fapt (in cazul celor care traeisc in uniune consensuala), numarul copiilor nascuti vii in cazul femeilor cu varste peste 15 ani, domiciliul din actul de identitate. La completarea formularului rosu se mai cer detalii legate de: resedinta anterioara, cetatenie, limba materna, religie. Despre acestea din urma, am aflat ca nu este obligatoriu sa se ofere amanunte, respectiv, daca cetatenii nu doresc sa declare la care cult au aderat, pe formular se poate mentiona ca nu doreste sa declare, sau dupa caz, daca este ateu, se poate mentiona si acest fapt. In plus, in formularul de recensamant se mai completeaza: caracteristicile educationale, forma de proprietate a institutului absolvit, caracteristici economice (daca persoana respectiva desfasoara activitati, ori daca este somer), timpul total de lucru, ocupatia efectiv exercitata, statutul profesional, locul de munca, a subunitatii, tipul sectorului in care lucreaza. Potrivit spuselor directorului DJS Salaj, in cazul somerilor se mai dau detalii referitoare la timpul de cand acestia isi cauta de lucru si de cand sunt indemnizati. Recensamantul din acest an aduna un minim de date si referitor la starea de sanatate a populatiei si cauzele dificultatilor pe care le au cetatenii in desfasurarea activitatilor curente. O serie de caracteristici se cer si pentru persoanele plecate pentru o perioada indelungata, cat si pentru cele temporar absente. Referitor la cei plecati in strainatate se solicita: numele, CNP-ul, tara unde lucreaza, domeniul, daca trimite sume de bani in tara pentru membrii familiei si periodicitatea acestui demers.

Populatia Salajului,

in scadere

In anul 2002, potrivit datelor statistice colectate la recensamant, in Salaj erau 248.015 locuitori. Din acestia, asa cum a aratat directorul DJS Salaj, 176.671 erau romani, 57.167 maghiari, 12.544 romi, 102 germani, 1.366 slovaci, 35 ucrainieni, 20 italieni si 12 evrei. Numarul locuitorilor judetului Salaj, la 1 iulie 2010, era de 241.014.

Numarul locuintelor inregistrate in Salaj la recensamantul din anul 2002 era de 97.355, din care 34.517 in mediul urban si 62.838 in mediul rural. In 31 decembrie 2010, in judet numarul acestora a crescut, la 99.582, din care 35.650 se aflau in mediul urban si 63.932 in mediul rural.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »