Recalificarea şomerilor sălăjeni, povară pe umerii contribuabililor

Magazin Salajean 14 aprilie 2011 0

Recalificarea şomerilor sălăjeni, povară pe umerii contribuabililor

Peste 300 de şomeri din Sălaj vor beneficia anul acesta de cursuri gratuite de formare şi calificare profesională. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj a primit recent de la bugetul asigurărilor de stat de suma de 110.000 de lei pentru instruirea şomerilor din judeţ. Fondul repartizat anul acesta Sălajului este dublu faţă de cel alocat în 2010, când iniţial s-au repartizat 90.000 de lei, din care ulterior, la rectificare, s-au retras 25.000 de lei. Potrivit aprecierilor directorului executiv al AFOFM Sălaj, Romeo Sârca, din banii primiţi în 2011 vor fi recalificate 336 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Anul trecut, s-au instruit din banii statului 231 de şomeri, din care 228 au absolvit cursurile şi doar 76 şi-au găsit un job.

Cursurile pentru şomerii sălăjeni derulate în organizarea AJOFM au demarat deja din luna martie. Astfel, la Zalău 28 de şomeri se pregătesc pentru domeniile de frizerie, coafură, iar la Jibou 26 de persoane se instruiesc pentru meseriile de dulgher, tâmplar, parchetar. În cursul lunii aprilie şomerii din judeţ vor participa la cursuri pentru meseriile: electrician, lucrător comercial, iar în luna mai pentru cea de bucătar. Ulterior, până la sfârşitul anului, vor mai avea loc recalificări pentru: lucrător în construcţii, patiser, lucrător în comerţ, ospătar, chelner, instalator pentru construcţii, finisor, manichiurist, pedichiurist.

În plus, şomerii sălăjeni mai pot beneficia de reconversie profesională plătită din fonduri europene, deoarece AJOFM Sălaj este beneficiar şi partener în două proiecte cu finanţare externă. Romeo Sârca a specificat că deja au demarat instruirile pentru meseriile de inspector în securitatea muncii (în luna martie) şi pentru expert în achiziţiile publice (în aprilie), urmând ca în lunile următoare să se deruleze recalificări pentru domeniile: asistent manager, broker de asigurări, expert în accesarea de fonduri structurale, electrician în exploatarea de medie şi joasă tensiune, instalator, lucrător comercial, lucrător social, lucrător în construcţii şi finisor, manager vânzări şi operator de date.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »