Recalificare, din bani europeni, pentru somerii salajeni

Magazin Salajean 28 decembrie 2011 0

Recalificare, din bani europeni, pentru somerii salajeniSomerii din judet pot beneficia de cursuri gratuite de recalificare prin Agentia Judeteana de Ocuparea Fortei de Munca Salaj. Potrivit informatiilor furnizate ieri, in cadrul unei conferinte de presa, de catre directorul AJOFM Salaj, Romeo Sarca, tot mai multe persoane aflate in cautarea unui loc de munca sunt interesate sa participe la cursuri de recalificare. Pentru acestia, atat cu fonduri de la bugetul de stat, cat si din bani europeni, sunt in derulare proiecte de reconversie profesionala. Un astfel de proiect (intitulat O sansa pentru viitorul tau) se deruleaza si in Salaj, la initiativa firmei RSC Consulting Cluj, in parteneriat cu AJOFM Cluj si Primaria Gherla. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin programul operational sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeste in oameni, pe perioada 1 noiembrie 2010-31 octombrie 2012. Demersul este destinat pentru cel putin 400 de someri, persoane aflate in cautarea unui loc de munca sau inactive, din care 275 sunt din judetul Cluj si 125 din Salaj.

De la debutul acestui proiect s-a evidentiat interesul crescut al persoanelor din grupul tinta de a beneficia de sistemul de masuri active de ocupare oferit prin acest demers, inclusiv de a participa gratuit la cele doua tipuri de cursuri de formare profesionala, in domenii de interes. Activitatile de promovare a proiectului au avut un rol important in configurarea grupelor de cursanti, dar si de diseminare a informatiilor despre existenta acestui proiect in regiunea Nord Vest. Se poate spune ca finantarea din cadrul acestui proiect este o alternativa constructiva la oferta de masuri active oferite de catre AJOFM, a declarat Romeo Sarca.

Promovarea proiectului in Salaj s-a facut si in cadrul Bursele Locurilor de munca organizate de partenerii AJOFM. Fiecare persoana inscrisa in proiect a beneficiat de un curs de specializare si un curs de perfectionare. Din informatiile prezentate de directorul AJOFM Salaj, numarul total de persoane inscrise, in aceasta perioada, la cursurile desfasurate prin proiectul O sansa pentru viitorul tau este de 165. Dintre acestea, 30 de persoane au urmat cursuri de manager proiect, 20-achizitii publice, 40-expert in accesarea de fonduri europene, 34-asistent manager, 10-manager vanzari, 18-inspectori pentru securitatea muncii. Toate aceste cursuri au fost destinate somerilor cu studii superioare, avand in vedere ca ponderea cheltuielilor din bugetul de stat destinat cursurilor a fost detinuta de instruirile pentru somerii cu studii medii. Pentru anul viiitor s-au inscris la cursuri de: broker asigurari 18 persoane, lucrator social-10 si una pentru lucrator comercial. Cursurile de manager proiect, expert accesare fonduri structurale si asistent manager s-au derulat la Zalau, celelalte au avut loc la Cluj, pentru somerii salajeni asigurandu-se din fondurile proiectului costurile pentru transport si cazare.

Nu in cele din urma, Romeo Sarca a aratat ca anul viitor vor fi continuate proiectele demarate, va fi mentinuta transparenta in comunicare, vor fi asigurate servicii de calitate persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca pentru a creste increderea cetatenilor in aceasta institutie. In 2012, AJOFM Salaj va oferi subventii numai agentilor economici care aduc pe piata muncii locuri de munca neocupate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »