Reabilitari de drumuri in judet

Magazin Salajean 17 martie 2010 0

Reabilitari de drumuri in judet

Prefectul Judetului Salaj, Vegh Alexandru, a participat, luni, la adunarea publica vizand inceperea lucrarilor si predarea amplasamentului obiectivului de investitii Reabilitare strazi in comuna Bobota, eveniment care s-a desfasurat la scoala din localitatea amintita. La intalnire au fost prezenti: primarul comunei Bobota – Aurel Sarca, reprezentanti ai administratiei judetene, ai firmelor care s-au ocupat de proiectare si ai constructorului ce va realiza proiectul, dar si un grup de cetateni din cele trei sate, in care urmeaza sa fie reabilitati circa 10,5 kilometri de drumuri.

In conditiile in care demersurile vizand acest proiect au inceput in urma cu patru ani, prefectul Vegh Alexandru a subliniat importanta unor asemenea investitii pentru comunitatile din mediu rural. De asemenea, reprezentantul Institutiei Prefectului a aratat ca s-a implicat inca de la inceput in acest demersuri, facand parte, in 2006, pe atunci in calitate de subprefect, din comisia de preselectie a proiectelor care urmau sa fie finantate dintr-un grant acordat Romaniei prin Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere (ANDZM), in cadrul proiectului Inchiderea minelor, refacerea mediului si regenerarea socio-economica, proiect finantat dintr-un imprumut de la Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare.

In ceea ce priveste comuna Bobota, proiectul demarat de curand vizeaza reabilitarea a 27 de ulite comunale, cu o lungime totala de 10,58 kilometri, in localitatile Bobota, Dersida si Zalnoc. Reabilitarea se va realiza aplicandu-se un tratament dublu bituminos pe o lungime de 4,7 kilometri, diferenta urmand sa fie refacuta prin pietruire si cu strat de macadam. Valoarea investitiei este de 1,515 milioane de lei, din care 2 la suta reprezinta contributia voluntara a locuitorilor comunei. Proiectul urmeaza sa fie finalizat in cel mult patru luni, constructorul exprimandu-si insa speranta ca drumurile vor putea fi reabilitate pana la data de 15 mai.

In cadrul aceluiasi grant, alte doua comune salajene, si anume Sarmasag si Chiesd, au primit finantari pentru reabilitari de drumuri. Astfel, luni, la Sarmasag, a avut loc o adunare publica vizand inceperea lucrarilor si predarea amplasamentului in cadrul unui proiect ce vizeaza asfaltarea a 4,8 kilometri de drumuri comunale.

Receptie si la Chiesd

In prezenta prefectului Vegh Alexandru, ieri, la Chiesd, a avut loc receptia lucrarilor de asfaltare a drumului comunal Chiesd – Sighetu Silvaniei, in lungime de 3,8 kilometri.

Potrivit unui comunicat remis de catre Institutia Prefectului Salaj, reabilitarea s-a realizat in cadrul unei finantari de circa 600.000 de dolari, print-un grant acordat Romaniei prin ANDZM, in cadrul proiectului Inchiderea minelor, refacerea mediului si regenerarea socio-economica. Ma bucur ca am reusit sa castigam pentru Salaj acest proiect, care, alaturi de cele prin care vor fi reabilitate drumurile din Sarmasag si Bobota, sunt destinate zonelor afectate de restructurarea sectorului minier. Acest segment de drum, receptionat azi (ieri – n.r.), va fi util in primul rand locuitorilor din Sighetu Silvaniei care sunt astfel mai aproape de centru de comuna. In perspectiva, sper ca se va gasi o alta finantare si pentru sectorul de drum care leaga Sighetul Silvaniei de localitatea Salajeni si, implicit, de drumul care duce catre Zalau, a precizat Vegh Alexandru.

Prin acest proiect, in valoare de circa 1,5 milioane de lei, au fost reabilitati, prin asfaltare in doua straturi, 3,8 kilometri din cadrul drumului judetean care face legatura intre Chiesd si Sighetu Silvaniei. De asemenea, au fost executate rigole, terasamente si mai mute podete transversale si laterale.

Reprezentantul Institutiei Prefectului Salaj a vizitat, cu acelasi prilej, Caminul Cultural din Chiesd, renovat recent in cadrul unui proiect de 100.000 de dolari, finantat de asemenea prin ANDZM si gradinita din centru de comuna, construita in 2005, cu fonduri guvernamentale, unde exista actualmente circa 100 de prescolari.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »