Reabilitarea Spitalului Judetean Salaj-Zalau, in asteptare

Magazin Salajean 4 iulie 2007 0

Reabilitarea Spitalului Judetean Salaj-Zalau, in asteptare*Spitalele vor primi bani pentru reabilitare, autoritatile din fiecare judet trebuind sa inainteze Ministerului Sanatatii propuneri de reabilitare a unitatilor sanitare

In cursul saptamanii trecute, bugetul Ministerului Sanatatii a fost rectificat, Ministerul primind o majorare de 355 de milioane de lei, care vor fi destinati achizitionarii de echipamente si reconditionarii spitalelor. Potrivit presei centrale, fiecarui judet ii va reveni o suma cuprinsa intre 60 si 80 de miliarde de lei vechi, in acest scop. Totodata, trei sferturi din suma alocata spitalelor vor fi utilizati pentru achizitionarea echipamentelor care sa permita unitatilor sanitare efectuarea de ecografii, analize de laborator si pentru dotarea spitalelelor cu sali de operatie moderne si aparatura medicala de ultima generatie. Un sfert din fondurilor repartizate pentru spitale vor deservi operatiunilor de restaurare a structurii unitatilor, pentru mobilier si pentru respectarea conditiilor de igiena.

Spitalul Judetean Salaj-Zalau va fi modernizat

Spitalul Judetean Salaj-Zalau are sansa de a deveni, o unitate sanitara de nivel european, din punct de vedere a calitatii serviciilor medicale, conditiilor de cazare si a echipamentelor medicale.

Managerul unitatii spitalicesti, Ioan Muresan, ne-a declarat ca pana in momentul de fata nu se cunoaste suma care va fi alocata spitalului, dar ca, in acest sens, s-a inaintat Ministerului Sanatatii un inventar cu lucrarile necesare, precum si cu suma care ar acoperi toate cheltuielile. Spitalul are nevoie de o serie de lucrari de reabilitare a tuturor sectiilor exterioare de TBC, recuperare, reumatologie si a celei de boli infectioase, a spus Ioan Muresan.

Cea mai afectata sectie este cea de psihiatrie, din incinta Spitalului Vechi, care, potrivit sursei citate, ar avea nevoie de construirea sau repartizarea unei locatii noi. In urma cu trei saptamani ne-au fost alocati 300.000 de lei, pentru reabilitare, dar din cauza starii precare in care se afla imobilul nevoile financiare sunt mult mai mari, a fost de parere directorul Spitalului Judetean.

Cat despre reabilitarile facute in ultimii ani in cadrul Spitalului Judetean, directorul Muresan, a spus ca Ministerul Sanatatii nu a alocat fonduri pentru restabilirea instalatiilor electrice si nici pentru constructii. Totusi, desi Ministerul nu a alocat fonduri in ultimii ani pentru investitii, s-a reusit reabilitarea centralei termice, lucrari incepute anul trecut si finalizate de curand. Necesarul de fonduri este mare, iar in functie de suma alocata vom stabili proiritatile, a conchis managerul Spitalului Judetean Salaj-Zalau, Ioan Muresan.

*14 milioane de euro sunt fondurile de care ar avea nevoie unitatea spitaliceasca, care deserveste peste 200.000 de salajeni, in aceasta suma nefiind incluse lucrarile de reabilitare si modernizare a cladirii principale.

Va reamintim ca lucrarile de restaurare ale Spitalului Judetean Salaj-Zalau fac parte din programul de reabilitare a altor 14 unitati spitalicesti. Totodata, se are in vedere construirea a 20 de spitale judetene de urgenta noi si se vor reabilita alte opt spitale regionale de urgenta.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »