RCA-ul va costa cu 50% mai mult

Magazin Salajean 18 octombrie 2007 0

RCA-ul va costa cu 50% mai multConducatorii auto vor fi obligati ca, incepand de anul viitor, sa plateasca mai multi bani, decat in 2007 pentru achitarea politelor de raspundere civila auto, respectiv RCA. Potrivit datelor furnizate de catre companiile de asigurari, informatii pe care le putem gasi postate inclusiv pe paginile de internet ale acestora, pretul RCA-urilor urmeaza sa salte, incepand din ianuarie, in medie, cu pana la 50 de procente. Acesta crestere a pretului la polita de raspundere civila auto este motivata de anumiti specialistii prin faptul ca numarul accidentele rutiere este in permanenta crestere, in timp ce valoarea despagubirilor acordate trebuie sa se apropie de media europeana. Acest lucru este confirmat si de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, potrivit careia limitele actuale de despagubire vor creste vertiginos pana in anul 2009. Cu alte cuvinte, valoarea politei de raspundere civila auto urmeaza sa se dubleze fata de cea din acest an. Acest lucru impune de asemenea reconsiderarea tarifelor primelor de asigurare pentru asigurarea obligatorie RCA, in sensul majorarii ei. Conform datelor furnizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, pentru anul 2008, avand in vedere majorarea limitelor de despagubire cu 50 la suta fata de 2007, se asteapta ca asiguratorii sa majoreze tarifele de prima pentru RCA. Mai mult, pentru pagubele materiale produse in timpul unui accident, indiferent de numarul de persoane prejudiciate, limita de despagubire stabilita pentru anul viitor se ridica la 150.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, urmand ca, din 2009, suma sa fie de cel putin 300.000 de euro. Practic, pentru vatamari corporale si decese, limita de despagubire se stabileste, pentru anul 2008, la un nivel de cel putin 750.000 euro. Pentru anul 2009, limita de despagubire pentru aceste riscuri creste la 1,5 milioane euro, echivalent in lei.

De retinut faptul ca posesorul unui autoturism cu o capacitate cilindrica de 1,4 litri urmeaza sa plateasca, in medie, de anul viitor, pentru polita RCA, aproximativ 350 lei pentru o asigurare de 12 luni. In acelasi timp, polita de raspundere civila auto pentru autoturisme cu o capacitate de 1,6 litri va costa, in medie, circa 450 lei pentru o perioada de un an, iar cei cu autoturisme mai mari de 2.000 de centrimetri cubi trebuie sa scoata din buzunar 750 lei pe an.

Noile tarife sunt calculate de firmele de profil, care si-au ajustat costurile pentru 2008, atat in functie de capacitatea cilindrica a masinii, cat si de sexul beneficiarului de polita sau de mediul rural sau urban in care detinatorul asigurarii are domiciliul. Un alt criteriu luat in considerare de companiile de asigurari este varsta beneficiarului sau starea tehnica a autoturismului.

Nici pretul asigurarilor CASCO nu va ramane pe loc. Noile tarife vor fi stabilite in urmatoarea perioada.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »