Razboi intre MIE si Agentiile de Dezvoltare Regionala

Magazin Salajean 27 octombrie 2006 0

Razboi intre MIE si Agentiile de Dezvoltare RegionalaTotul se desfasoara dupa un scenariu vechi de peste 40 de ani: recolta se imparte in doua – graul lor (ministerelor) si bip – bip noua (adica regiunilor)

Un nou conflict maret si penibil, in acelasi timp, sta sa se nasca intre Ministerul Integrarii Europene si cele 8 Agentii de Dezvoltare Regionala din tara. Cauza o reprezinta incercarea MIE de a forta semnarea, de catre ADR-uri a unui acord cadru privind implementarea Programului Operational Regional, pentru perioada 2007 – 2013, prin care Ministerul ar acapara toata puterea de decizie in administrarea fondurilor europene – gestionari de programe de finantare, semnari de contracte, licitatii etc. in timp ce pe capul beneficiarilor, adica al ADR-urilor ar fi transferate responsabilitatile de implementare a programelor. Daca e sa reducem la scara mai mica ce este pe cale sa se intample, atunci putem da exemplu implementarea in cele patru orase salajene a proiectului SAMTID, in care MIE a regizat contractele, la fel si derogarile de la termenele de finalizare a lucrarilor, iar beneficiarii, adica primariile, au doar roluri de spectatori la modul defectuos in care se executa aceste lucrari. Problema dintre MIE si ADR-uri este calda, iar situatia una conflictuala, a precizat si presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc. Deocamdata acordul nu a fost semnat in forma prezentata, situatia este blocata. Dar toate acestea vor duce la intarzieri in accesarea fondurilor care ar urma sa vina incepand cu anul viitor, pentru POR, a declarat Marc.

Ar mai ramane de spus faptul ca greseala Romaniei – incercarea Ministere de a acaparara toate deciziile privind gestionarea banilor europeni, au mai facut-o si alte tari, iar rezultatele negative generate de acest lucru pot fi observate si azi (vezi problemele din Ungaria – n.r.). Pe de alta parte, situatia juridica a ADR-urilor, structuri fara personalitate juridica, spre care ar trebui sa se indrepte fondurile europene si inspre care aceste fonduri sunt adresate, nu este clarificata nici in prezent. Evident, sumele aflate in joc sunt foarte mari, iar Ministerele ar face totul pentru centralizarea fondurilor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »