Rata somajului – in scadere

Magazin Salajean 6 iulie 2007 0

Rata somajului - in scadereMai putin de jumatate din somerii salajeni beneficiaza de indemnizatie, baza de date a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj aratand ca, la sfarsitul lunii iunie, dintr-un total de 4.434 de persoane fara loc de munca, doar 1.563 primesc ajutor financiar de la stat, in timp ce 2.871 de someri sunt neindemnizati. Lucrurile sunt indulcite oarecum de cei 1.022 de someri care luna trecuta au iesit din evidentele AJOFM Salaj fie prin incadrarea in munca, fie prin reinnoirea cererii de loc de munca. Tot in iunie au fost oferite un numar de 371 de locuri de munca vacante, cele mai multe fiind in meseriile de confectioner imbracaminte, tamplar, in domeniul serviciilor, precum si in sanatate si asistenta sociala.

La nivel de judet, rata somajului este, la sfarsitul primelor sase luni din an, de 4,3 la suta, cu 0,12 la suta mai mica decat in luna mai si cu 2,36 procente mai scazuta decat cea inregistrata in luna iunie a anului precedent. Potrivit lui Mircea Pop, director al AJOFM Salaj, rata somajului ar trebui sa scada si mai mult in luna in curs si in cea viitoare, pentru ca, in perioada de vara, firmele de constructii care absorb cea mai mare parte a fortei de munca din judet isi intensifica activitatea. Ca urmare, a apreciat directorul AJOFM Salaj, rata somajului ar trebui sa coboare in perioada urmatoare pana la 3,5 procente.

Pe categorii socio-profesionale, ponderea cea mai mare in numarul total de someri inregistrati o au persoanele cu nivel de instruire primar, gimnazial si profesional – 80,2 la suta. Alte 17,4 procente sunt reprezentate de persoanele cu nivel de instruire liceal si postliceal, in timp ce doar 2,4 la suta din salajenii care au studii superioare nu sunt angajati.

Pe categorii de varsta, cele mai afectate de somaj raman persoanele intre 30 si 39 de ani (30,1 la suta din totalul somerilor), precum si cele cu varsta intre 40-49 ani (28,3 la suta).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »