Rata somajului din Salaj, din nou in scadere

Magazin Salajean 7 mai 2010 0

Rata somajului din Salaj, din nou in scaderePentru a patra luna consecutiv, numarul somerilor din judet si rata somajului sunt in scadere, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Romeo Sarca, directorul coordonator al Agentiei Judetene de Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj. Astfel, la finele lunii aprilie, in evidentele institutiei erau inscrisi 10.716 someri, cu 787 mai putini decat in martie, in timp ce rata somajului a atins 10,06 la suta, fata de 10,81 la suta in luna precedenta. Sper sa fie un semnal de revigorare a economiei, spune oficialul salajean.

Raportat la situatia existenta in urma cu un an, indicatorii sunt, in continuare, superiori. Astfel, Salajul are cu aproape 2.700 someri mai multi decat in 2009, iar rata somajului este in crestere cu 2,55 procente.

Din totalul salajenilor fara un loc de munca, 6.840, adica circa 64 la suta, beneficiaza de indemnizatii. Pe grupe de varsta, cei mai multi, reprezentand aproape o treime din someri, au intre 40-50 ani, urmati fiind de cei cu varste intre 30 si 40 de ani.

Din punct de vedere al repartizarii pe categorii socio-profesionale, mai mult de jumatate dintre somerii salajeni sunt muncitori. In ceea ce-i priveste pe absolventii fara slujbe, numarul acestora depaseste usor 700 de persoane, circa 50 la suta dintre ei fiind absolventi de licee si scoli postliceale.

Cursuri de formare pentru peste 400 de someri

Cel putin 436 de someri salajeni vor fi scoliti gratuit in acest an, in cadrul a 12 cursuri de calificare si recalificare organizate de catre AJOFM Salaj, a precizat Sarca. In acest sens, agentiei i-au fost alocati 89.000 de lei, suma din care, dupa plata restantelor din 2009, au ramas disponibili circa 53.000 de lei.

Prin Centrul Regional de Formare Profesionala a Adultilor Cluj, va fi derulat un curs de operator calculator, doua pentru romii care vor sa devina lucratori in comert si in structuri pentru constructii, si alte doua pentru persoanele din mediul rural, in cresterea animalelor si cultura plantelor.

In luna aprilie, AJOFM Salaj a organizat licitatii pentru patru meserii (bucatar, lucrator in comert, lucrator finisor pentru constructii, operator introducere validare si prelucrare date), urmand ca in aceasta luna, sa aiba loc si licitatia pentru meseria de agent paza si ordine.

Pot beneficia de aceste cursuri somerii, indiferent daca beneficiaza sau nu de indemnizatie, persoanele care nu au putut ocupa un loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant ori dupa satisfacerea stagiului militar, refugiatii si cei care nu si-au gasit o slujba dupa repatriere ori dupa eliberarea din detentie.

Anul trecut, de cursurile organizate de catre AJOMF Salaj au beneficiar 390 de persoane, din care, sustin reprezentantii institutiei, 65 au reusit sa se incadreze in munca dupa absolvire.

Mini-bursa pentru confectioneri

In cel mult doua saptamani, Agentia salajeana va organiza, in colaborare cu societatea Caro din Salajeni, o mini-bursa a locurilor de munca, a anuntat Sarca. Potrivit acestuia, vor fi puse la bataie minim 30 de locuri de munca pentru confectioneri si muncitori necalificati. De fiecare data cand un angajator, care vrea sa angajeze minim 20 de persoane, ne va solicita sprijinul, vom organiza astfel de mini-burse, a precizat Romeo Sarca, adaugand ca locul si data la care va avea loc evenimentul vor fi comunicate in scurt timp.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »