Rata somajului a ajuns la 9,2 la suta in Salaj

Magazin Salajean 6 octombrie 2009 0

Rata somajului a ajuns la 9,2 la suta in Salaj

Cu fiecare luna, situatia economica a judetului se scufunda tot mai tare, concedierile colective si individuale ducand la cifre ingrijoratoare la finalul lunii septembrie: o rata a somajului de 9,2 la suta, cea mai mare valoare in ultimii zece ani, si un numar de circa 10.000 de someri

Rata somajului inregistrata in Salaj, la finalul lunii septembrie, este de 9,2 la suta, fiind cea mai mare valoare atinsa in ultimii zece ani in judet. Potrivit directorului adjunct al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj, Mircea Pop, nici perioada 1997-1998, cand economia statea pe butuci, nu a fost caracterizata de un numar atat de mare de someri cum este luna septembrie a acestui an. De cand sunt director la AJOFM Salaj nu am avut atatia someri. La finalul lunii septembrie, rata somajului este de 9,2 la suta, cu 0,4 procente mai mult decat cifrele inregistrate la finalul lunii august. Este cea mai mare rata a somajului pe care a avut-o judetul in ultimii zece ani. In perioada 1997-1998 am mai avut rate aproape la fel de mari, dar nici macar atunci nu am ajuns chiar la 9,2 procente si la un numar de circa 10.000 de someri, a declarat Mircea Pop.

Cum niciun domeniu nu a scapat de efectele crizei economice, somerii si disponibilizarile sunt intalnite atat in domeniul serviciilor si in constrcutii, cat si in industria lemnului, alimentatie, comert sau in domeniul confectiilor. Din numarul total de someri, circa 5.750 sunt indemnizati in plata, restul somerilor neprimind, insa, ajutorul financiar de la stat. Din pacate, datele arata ca situatia se va agrava si mai mult. Concedierile continua in toate domeniile si in perioada de iarna probabil vor fi mai multe, intrucat costurile si facturile se vor mari. Din aprilie si pana acum, Salajul a inregistrat cea mai ridicata rata a somajului intre judetele din Transilvania, o situatie foarte grava. Nu am avut nici macat doua luni consecutive in care sa inregistram aceeasi rata a somajului, ceea ce ar fi insemnat macar o stabilizare, a declarat Pop.

Numarul cel mai mare de salajeni fara serviciu se afla in zona municipiului Zalau, pe locurile urmatoare situandu-se bazinul Jibou si bazinul orasului Simleu Silvaniei.

Alte cifre triste sunt intalnite in ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante din judet. Daca in urma cu un an, firmele locale puneau la dispozitie, prin AJOFM Salaj, un numar de 200-250 de locuri de munca disponibile celor aflati in cautarea unui serviciu, in ultimele trei luni ale anului in curs oferta abia daca a depasit 159 de joburi vacante.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »