Rata saraciei, in crestere

Magazin Salajean 20 octombrie 2009 0

Rata saraciei, in crestereIn fiecare an, in data de 17 octombrie, este marcata Ziua Internationala pentru Eradicarea Saraciei. Initiativa apartine organizatiei non-guvernamentale Ajutor pentru toti dezmostenitii sortii – Lumea a Patra, cu sediul in Franta, fondata de preotul Joseph Wresinski.

Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) a hotarat, prin rezolutia 47/196 din 22 decembrie 1992, marcarea Zilei internationale pentru eradicarea saraciei. In anii 90, ONU a acordat o atentie sporita acestei teme. Eradicarea saraciei a constituit tema comuna a mai multor conferinte ale Natiunilor Unite, si a celor doua reuniuni la nivel inalt privind dezvoltarea sociala, organizate in martie 1995 si in iunie 2000.

In 1995, Adunarea Generala a proclamat perioada 1997-2006 ca Primul deceniu al Natiunilor Unite pentru stoparea saraciei, avand ca tema Eradicarea saraciei – un imperativ etic, social, politic si economic al umanitatii.

Potrivit prefectului judetului Salaj, Andrei Todea, in perioada 2000-2009, evolutia saraciei in tara noastra a fost una sinusoidala. In Romania, maximul a fost atins in 2006, rata saraciei ajungand la 18 la suta. Imediat, insa, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, rata saraciei a scazut simtitor. Bineinteles, in 2009, fiind un an de criza economica, rata saraciei este din nou in crestere, a afirmat prefectul, ieri, in cadrul unei conferinte de presa.

Legat de subiect, Andrei Todea a facut un apel catre populatia judetului si, implicit, catre organizatiile non-guvernamentale pentru demararea unor actiuni care sa vina in ajutorul populatiei sarace. Fiecare dintre noi ar trebui sa contribuim la scopul pentru care a fost instituita Ziua Internationala pentru Eradicarea Saraciei, a mai spus prefectul.

Organizatiile non-guvernamentale invita toate statele sa dedice aceasta zi prezentarii si promovarii, potrivit specificului fiecarei tari, de actiuni concrete pentru eradicarea saraciei. In tarile in curs de dezvoltare, acest fapt a devenit o necesitate si o prioritate a dezvoltarii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »