Raid salajean: Dezinteres total fata de interventiile in sezonul rece si in caz de dezastre

Magazin Salajean 13 noiembrie 2006 0

Raid salajean: Dezinteres total fata de interventiile in sezonul rece si in caz de dezastreCrudul adevar despre modul in care administratiile locale se pregatesc pentru iarna si importanta pe care o acorda interventiilor in cazul dezastrelor naturale a iesit la iveala in cursul saptamanii trecute, joi, cu ocazia unui control fulger organizat de catre Institutia Prefectului si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Salaj in 5 comune.

Prefectul Andrei Todea, col. Gheorghe Labo – seful ISU si Adrian Sabaciag – directorul de cabinet al prefectului au verificat modul in care se respecta, in comunele Almas, Cuzaplac, Sinmihaiu Almasului, Balan si Hida prevederile legale referitoare la gospodarirea localitatilor si pregatirea Comitetelor locale pentru situatii de urgenta, privind asigurarea utilajelor necesare pentru realizarea activitatii de deszapezire, in iarna care bate la usa, pe drumurile comunale aflate in responsabilitatea autoritatilor locale si in administrare directa. Rezultatul? In trei dintre comunele verificate, respectiv in Almas, Sinmihaiu Almasului si Balan nu exista planuri de interventie pentru sezonul rece, nu sunt stocuri de materiale antiderapante, iar planurile de interventie, precum si Comitetele locale pentru situatii de urgenta sunt fictive.

In Almas – pe departe cea mai dezastruoasa situatie: primarul si viceprimarul erau plecati la Zalau la procese, iar secretarul primariei – Claudiu Laurentiu Balan, care si-a preluat atributiunile de serviciu doar in vara acestui an, nu stia nimic despre actele solicitate.

Cuzaplacul a iesit la control bine, din toate punctele de vedere, dar nici nu se putea altfel, din moment ce la carma este un primar – Mircea Pop, pe care-l intereseaza soarta satenilor. Primaria are propriul sau parc de utilaje pentru deszapezire, stocuri de materiale antiderapante, santurile si rigolele sunt intretinute, iar sarcinile in acest sens sunt stabilite exact intr-un program etc.

La Sinmihaiu Almasului primarul nu a fost de gasit. Nici viceprimarul, care era plecat pe sate. Singura persoana care a putut fi luata la intrebari a fost doar secretara Rodica Marta, de la care am aflat ca Primaria nu are plan de interventii pentru sezonul rece, nici utilaje de interventie si nici materiale antiderapante. Comitetul local pentru situatii de urgenta exista doar cu numele, iar de santuri si rigole are grija doar natura.

La Balan primarul era la Zalau, iar vicele la Jibou. Din nou, singura persoana care a putut fi luata la intrebari a fost secretarul Ioan Costin: fara plan de interventii pentru sezonul de iarna, fara materiale antiderapante, iar pentru indepartarea zapezii exista doar un tractor care ar mai avea nevoie si de o lama.

In fine, controlul s-a incheiat totusi intr-o nota placuta, la Primaria Hida, unde s-a putut sta de vorba atat cu primarul, cat si cu viceprimarul. Autoritatile locale au in dotare 3 utilaje de interventie si nisip in stoc. Rigolele si santurile sunt intretinute si exista un program cu responsabilii in acest sens. Verbal, toate probleme au fost discutate, insa Comitetul local se va intruni doar azi pentru a pune pe hartie cele stabilite.

Pare greu de crezut modul in care unii sefi ai adminstratiei locale se achita de sarcini. Multi dintre ei se bazeaza pe faptul ca vor veni cei de pe drumurile judetene si nationale sa le curete drumurile. Pe de alta parte, neglijenta unor primari va atrage dupa sine nemultumirea oamenilor: cei mai multi dintre ei nu stiu, dar bani de la Guvern pentru despagubiri – case inundate, terenuri distruse etc, nu se mai primesc, daca primarul nu poate sa prezinte o situatie clara cu programul de intretinere si verificare a santurilor si rigolelor si cu stabilirea unor masuri concrete, cu termene si responsabilitati in acest sens.

Concluzii? Eu cred ca asemenea administratii locale, in care primarii nu-si vor lua in serios obligatiile pe care le au, vor disparea si vor fi

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »