Raed Arafat: “Până la sfârşitul anului, Sălajul va avea SMURD”

Magazin Salajean 17 mai 2011 0

Raed Arafat: “Până la sfârşitul anului, Sălajul va avea SMURD”

Până la finele anului, vor exista servicii SMURD în toate judeţele României, în prezent fiind făcute demersuri pentru realizarea acestora în ultimele şase judeţe, printre care se numără şi Sălajul, a făcut cunoscut, la finele săptămânii trecute, Raed Arafat, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Subsecretarul de stat a declarat, cu ocazia aniversării a trei ani de existenţă a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare Bucureşti, că pe lângă extinderea la nivel naţional a serviciilor SMURD, un alt obiectiv al Ministerului Sănătăţii vizează suplimentarea echipajelor existente atât în cadrul serviciilor de ambulanţă, cât şi ale Serviciului.

Potrivit inspectorului şef al Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj, Adrian Chichişan, la nivelul judeţului Sălaj, pregătirile pentru înfiinţarea SMURD au fost finalizate în proporţie de 90 la sută. Tot ce a ţinut de noi, s-a rezolvat. Spaţiul în care va funcţiona SMURD, în Sălaj, este pregătit. Mai mult, paramedicii sunt deja instruiţi. Pregătirile sunt finalizate în procent de 90 la sută, şi sperăm ca ambulanţele să ajungă la noi în cursul lunii viitoare, a făcut cunoscut Adrian Chichişan.

De reţinut că SMURD Sălaj va fi dotat inclusiv cu echipamente pentru accidente nucleare, care vor putea detecta substanţe radioactive şi, totodată, vor putea decontamina zona. Este vorba despre maşini chimice, biologice, radiologice şi nucleare care au o componentă importantă în detectarea substanţelor radioactive şi decontaminarea zonelor. Fiecare judeţ va fi dotat cu o astfel de maşină.

Intervenţiile la care este solicitat SMURD includ toate urgenţele ce pun în pericol imediat viaţa unei persoane, printre care accidente rutiere, explozii, accidente de muncă sau casnice, stări de inconştienţă, stop cardiorespirator, suspiciuni de infarct, insuficienţe respiratorii acute şi accidente cu victime multiple.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »