Radarele fixe – sursa de bani pentru sase comune salajene

Magazin Salajean 17 martie 2009 0

Radarele fixe - sursa de bani pentru sase comune salajene

In urma contractelor incheiate cu consiliile comunale Zimbor, Bobota, Bocsa, Ileanda, Galgau si Sanmihaiu Almasului pentru amplasarea unor aparate radar fixe pe raza comunelor, o societate privata din Cluj si-a asigurat un castig frumusel. 60 la suta sau chiar mai mult din totalul amenzilor aplicate soferilor pozati de radarele fixe pentru depasirea limitei legale de viteza urmeaza a intra in conturile firmei clujene, in timp ce restul, de aproximativ 40 de procente, va ramane in conturile bugetelor locale comunale.

Astfel, de la punerea in functiune a radarelor fixe si pana ieri, in contul Primariei comunale Zimbor au intrat 24.000 de lei, reprezentand plata amenzilor date pentru depasirea limitei legale de viteza. Noi am incheiat contractul pentru 40 la suta din totalul incasarilor din amenzile de circulatie depistate de radarele fixe. Din suma existenta in cont la momentul de fata, 14.400 de lei ii vom vira societatii ce a amplasat radarele. Banii ce revin Primariei ii vom folosi in functie de nevoi, la stabilirea bugetului local, ne-a comunicat Gabriel Muresan, primarul comunei Zimbor. In comuna Bobota, incasarile au fost ceva mai slabe, de doar 4.920 de lei. Noi incasam si banii din amenzile platite de locuitorii comunei, chiar daca au fost depistati de radarele fixe din alte judete. Conform contractului, din totalul incasarilor, 60 la suta vom plati firmei private. Pana acum nu am stabilit ce vom face cu banii, ne-a declarat Aurel Sarca, primarul comunei Bobota. Nici la Sanmihaiu Almasului incasarile n-au depasit 13.000 de lei, iar conform contractului incheiat cu firma din Cluj, din bani vor fi virati in conturile acesteia din urma 7.800 de lei. De asemenea, banii n-au primit inca nici o destinatie.

Cele mai multe incasari s-au realizat la nivelul comunei Galgau. La finele saptamanii trecute, in contul trezoreriei Galgau s-au platit mai bine de 78.000 de lei. Cred ca cea mai buna investitie pe care as putea-o face cu acesti bani este in lucrari de reparatii la drumuri. Am primit pana acum nenumarate reclamatii ca nu se mai poate circula pe drumul ce duce in localitatile Fodora si Dobrina, astfel ca banii din amenzile radar ii voi folosi pentru reabilitarea acestui drum. De unde vin banii, acolo sa mearga, a afirmat Eugen Codoreanu, primarul comunei Galgau. Pacat insa ca nu toti cei 78.000 de lei vor intra in planul de reabilitarea drumurilor, deoarece aproape 47.000 de lei vor lua drumul conturilor societatii ce a amplasat radarele in comuna.

Pentru comunele Bocsa si Ileanda nu am reusit sa aflam totalul incasarilor din amenzile de circulatie aplicate prin intermediul aparatelor radare fixe. La Bocsa, primarul Ioan Baron nu a putut afla suma fara ajutorul contabilei, aceasta fiind plecata din localitate in interes de serviciu. La Ileanda, in acelasi cont destinat sanctiunilor depistate de radarele fixe intra si alte fonduri. Speram sa nu-i imparta pe toti cu societatea ce le-a amplasat radarele in judet.

De la pornirea radarelor fixe, la dispeceratul din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Salaj au fost inregistrate in total 22.148 de abateri de la regulile de circulatie. Dintre acestea au fost trimise 16.081 de cereri de identificare (numele soferului care a condus in momentul constatarii contraventiei) si s-au intocmit 5.698 de procese verbale de contraventie, ne-a declarat Tincuta Dumuta, purtator de cuvant al IPJ Salaj.

Cele mai multe inregistrari, si anume, 8.357, pentru depasirea limitei legale de viteza au avut loc in localitatea Barsau Mare, comuna Galgau. In comuna Bobota, la dispecerat au fost inregistrate de camerele fixe 1.771 de abateri de la regulile de circulatie, in Ileanda 3.053, in localitatea Sancraiu Almasului (comuna Zimbor) au fost inregistrate 5.257 de contraventii, iar la Sinmihaiu Almasului, 2.914. Cele mai putine inregistrari au fost in localitatea Salajeni, comuna Bocsa, de doar 769 de abateri.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »