Radarele fixe din Salaj umfla conturile unei societati private

Magazin Salajean 11 februarie 2009 0

Radarele fixe din Salaj umfla conturile unei societati private

Mai mult de jumatate din banii platiti pentru amenzile de circulatie de catre cei ce calca excesiv pedala de acceleratie si sunt inregistrati de cele sase radare fixe amplasate in Salaj ajung in conturile unei societati private din Cluj-Napoca. Este vorba de firma S.C. Codec SPAT S.R.L., ce a amplasat astfel de radare in mai multe judete din tara.

Intitulata pompos Codec SPAT (Sistemul de Prevenire a Accidentelor din Trafic), societatea comerciala clujeana nu face altceva decat sa-si umfle conturile cu banii platiti de cetateni pentru amenzile de circulatie pozate de radarele fixe. In plina criza financiara, firma din judetul vecin a gasit o modalitate destul de eficace de a-si mari resursele financiare, prin amplasarea unor radare fixe in mai multe judete din tara, printre care se numara si Salajul. Si totul s-a realizat cu concursul Inspectoratelor de Politie Judetene si al consiliilor locale din comunele in care au fost amplasate radarele fixe. Oferindu-le un procent din veniturile afacerii, S.C. Codec SPAT a incheiat cate un contract cu sase primarii comunale din Salaj: Zimbor, Bobota, Bocsa, Ileanda, Galgau si Sanmihaiu Almasului. Potrivit contractului cu aceste primarii, firma a obtinut aprobarea de a-si amplasa cate un radar fix in fiecare localitate. Tot prin contract a fost semnata si clauza prin care primariile comunale se obliga sa plateasca societatii private o cota parte din incasarile amenzilor de circulatie, procent ce ajunge uneori pana la 65 la suta din valoarea amenzilor. Cum, conform legii, banii din amenzile de circulatie inregistrate de radarele fixe ajung in contul primariei din comuna unde a fost inregistrata contraventia, ne putem imagina ce sume intra in conturile societatii private, in conditiile in care un singur punct de amenda valoreaza 60 de lei.

Primarii salajeni au semnat pentru comunitate

Primarii comunelor salajene in care au fost amplasate radarele fixe ne-au declarat ca au semnat contractul cu S.C. Codec SPAT S.R.L. pentru a face un bine comunitatii, adica pentru a mari bugetul local. Primarul comunei Bobota, Aurel Sarca, spune ca a fost ultimul dintre cei sase din Salaj care a semnat contractul cu firma. In schimbul amplasarii acestui radar fix in comuna noastra, primaria Bobota primeste aproximativ 35-40 la suta din contravaloarea amenzilor de circulatie si nu a trebuit sa participam financiar la montarea aparatului radar. Nu toti consilierii au fost de acord, insa, pentru ca in ultimul timp au avut loc foarte multe accidente rutiere in localitate, intr-un final, am acceptat oferta. Astfel, printr-o hotarare de Consiliu local, a fost semnat contractul cu societatea Codec SPAT, ne-a precizat Sarca. Si primarul comunei Ileanda, Petru Satmari, precizeaza ca a semnat un contract ce prevede ca 40 la suta din incasarile din amenzile de circulatie date pentru depasirea vitezei legale sa ajunga la primarie. Codorean Eugen, primarul comunei Galgau, a reusit sa incheie unul dintre cele mai

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »