Rabla reloaded

Magazin Salajean 9 aprilie 2008 0

Rabla reloaded* programul Rabla se va relua

din data de 25 aprilie, in cazul in care Guvernul il va aproba in decursul zilelor urmatoare

* pentru anul 2008, guvernantii preconizeaza un numar mai mare al masinilor care urmeaza sa fie

casate, fata de 2007

* o alta majorare se inregistreaza si la primele de casare oferite pentru achizitionarea unui autoturism nou, de la 3.000 la 4.000 de lei

Programul privind innoirea parcului national auto va incepe, cel mai probabil, inainte de sfarsitul lui aprilie, precizeaza surse oficiale din cadrul Administratiei Fondului pentru Mediu. Reprezentantii Administratiei estimeaza ca numarul masinilor care vor fi casate, in 2008, va fi mai mare decat cel de anul trecut. Initial, numarul luat in calcul, la nivel national, era de 30.000 de masini, adica dublu fata de anii anteriori.

Cu toate ca oficialii Administratiei Fondului pentru Mediu sutin ca, in prezent, nu sunt bani decat pentru 16.500 de autoturisme, fondurile alocate acestui program ar putea fi suplimentate odata cu aprobarea noii taxe de poluare auto.

Pana acum, banii din taxa auto se duceau la bugetul de stat, deoarece erau considerati taxa fiscala. Conform ultimei variante, taxa fiscala se transforma intr-una de mediu. Deci, fondurile vor intra in bugetul Administratiei Fondului de Mediu.

Ultima etapa a Programului Rabla, promovat de Administratia Fondului pentru Mediu, s-a incheiat in 12 decembrie 2007. La acea vreme, in topul listei marcilor de autoturisme ce puteau fi achizitionate se afla grupul Porche (Porche, Audi, Skoda, Volkswagen, Seat), Citroen, Dacia si Daewoo, fiecare cu cate o cota de 170 de bucati.

Si de aceasa data, participarea persoanelor fizice la Program presupune parcurgerea mai multor etape, si anume: inscrierea pe lista unuia dintre producatori aprobati si obtinerea notei de acceptare din partea acestuia; predarea autoturismului uzat la un agent economic autorizat si obtinerea certificatului de distrugere a masinii uzate; radierea autoturismului vechi si achizitionarea unui autoturism nou etc. In ceea ce priveste operatorii economici salajeni, care au fost autorizati sa desfasoare activitati de colectare si tratare a vehiculelor scoase din uz, in cadrul ultimelor programe Rabla, amintim: SC Balti Dob SRL, SC Mivas Trans Corporation SRL si SC Remat Salaj SA, toate cu sediul in Zalau.

Reamintim ca, la inceputul anului 2008, Parlamentul a adoptat o lege care prevede ca programul Rabla sa se extinda. Astfel, se asteapta ca mai mult de 1.200 de tractoare sa fie casate. Conform aceluiasi principiu ca in cazul autoturismelor, proprietarii de tractoare, mai vechi de 12 ani, pot achizitiona unul nou, beneficiind de o prima de casare de 17.000 de lei. Programul

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »