Rabla 2009 – in trei etape

Magazin Salajean 17 februarie 2009 0

Rabla 2009 - in trei etape

Programul Rabla, care vizeaza inlocuirea masinilor mai vechi de 10 ani, aflate in stare de functionare si a caror prima inmatriculare in Romania a avut loc pana la 31 decembrie 2006 inclusiv, se va derula in trei etape in acest an – pana in 29 mai, de la 1 iunie la 31 august si de la 1 septembrie pana pe 11 decembrie, pentru fiecare etapa fiind alocata o suma de 76 de milioane de lei. Bugetul total pentru 2009 este de 228 de milioane de lei, potrivit Ordinului pentru aprobarea Instructiunilor privind modalitatile de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului 217/2008 privind reluarea pentru anul 2009 a programului Rabla.

In acest an, Executivul intentioneaza scoaterea din circulatie a 60.000 de masini cu grad mare de poluare. Daca un producator validat nu a utilizat cel putin 80 la suta din finantarea contractata in cadrul unei etape, contractul pentru finantare nerambursabila inceteaza de drept, potrivit prevederilor Ordinului semnat de Ministerul Mediului, iar suma ramasa nefolosita va fi redistribuita. Doar producatorii validati care au folosit cel putin 80 la suta din finantare pot depune cerere de finantare in cadrul etapei urmatoare.

In cadrul unei etape, producatorul validat poate solicita o singura data fie diminuarea, fie suplimentarea finantarii (aceasta din urma doar in cazul in care a utilizat finantarea primita initial in proportie de 100 la suta).

Pentru diminuarea sumei, datele sunt 7 mai pentru prima etapa, 7 iulie pentru a doua etapa, respectiv 7 octombrie pentru ultima etapa, in timp ce, pentru suplimentarea finantarii, cererile pot depuse pe 11 mai, 10 iulie, respectiv 10 octombrie.

Lista producatorilor validati, suma aprobata pentru fiecare din acestia, precum si echivalentul in numarul de masini care pot fi vandute in cadrul programului Rabla, vor fi publicate in termen de trei zile lucratoare de la incheierea perioadei de validare pe pagina de internet a Administratiei Fondului de Mediu (AFM).

Pentru participarea la etapele urmatoare, cererile de finantare pot fi depuse la sediul AFM la datele de 26 si 27 mai pentru etapa a doua, respectiv 26 si 27 august pentru ultima etapa din acest an.

Proprietarul beneficiaza de prima de casare de 3.800 lei doar o singura data la achizitionarea unui autoturism nou, in schimbul predarii spre casare a unei masini uzate. Ultima cerere de tragere din cadrul programului Rabla este 25 noiembrie, iar decontarea sumei reprezentand prima de casare se face pana la 11 decembrie 2009.

Prima de casare nu este acordata in cazul achizitionarii unei masini noi in sistem de leasing.

Ultima etapa a pro-gramului Rabla a debutat in 1 octombrie 2008, judetului nostru fiindu-i alocate 26 de masini marca Logan sau Sandero, dar si un numar nelimitat de autoturisme marca Renault. Pentru a putea beneficia de avantajele programului, doritorii au fost nevoiti sa faca patru pasi: sa se inscrie la un producator validat de la care va primi o nota de acceptare (Automobile Dacia sau Renault); sa predea autoturismul uzat spre casare unui operator economic autorizat si sa obtina de la acesta certificatul de distrugere al masinii (Remat SA, Mivas Trans, Balti Dob sau PF Gall Szabolcs); sa-si radieze vechiul autoturism si sa achizitioneze un autoturism nou de la producatorul validat.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »