Rabie in Jibou, Cristolt si Starci

Magazin Salajean 14 martie 2008 0

Rabie in Jibou, Cristolt si StarciTrei noi focare de rabie au fost identificate in Salaj, localitatile Jibou, Cristolt si Starci intrand in carantina pe o raza de 13 kilometri. Toate cazurile au pornit de la vulpi bolnave de turbare, care au intrat in comunitati. Analizele au aratat ca avem trei focare de rabie noi, in trei localitati diferite – Jibou, Cristolt si Starci. Toate focarele provin de la vulpi din mediul silvatic, care au intrat in comunitati. In cazul fiecarui focar am dispus instituirea carantinei in localitati, pe o raza de protectie de 3 kilometri si o raza de supraveghere de alti 10 kilometri. Cea mai ingrijoratoare situatie este la Starci, unde avem focar de rabie pentru a treia oara in ultimele luni, a spus Mircea Martin, directorul Directiei Sanitare Veterinare Salaj.

Potrivit sursei citate, echipele DSV Salaj au inceput catagrafia si vaccinarea antirabica a carnasierelor din cele trei localitati. De asemenea, carnasierele care au intrat in contact cu vulpile au fost sacrificate, iar localnicii au fost indrumati catre circumscriptiile sanitare in vederea efectuarii vaccinului antirabic.

In prezent, judetul se confrunta cu 14 focare active pe aceasta epizootie.

Focarele de rabie au izbucnit in Salaj in ciuda campaniei de vaccinare a vulpilor efectuata la sfarsitul anului 2007, actiune in care au fost puse 3.000 de momeli vaccinale in paduri. Am incercat sa impiedicam raspandirea rabiei, prin amplasarea de momeli vaccinale in paduri. Din pacate, actiunea nu a avut rezultatele dorite, din cauza ca numarul vulpilor din mediul silvatic a fost cu mult mai mare decat al momelilor, a spus directorul DSV Salaj.

In aceasta primavara, campania de vaccinare antirabica va fi reluata in zece judete: Salaj, Alba, Arad, Bistrita Nasaud, Maramures, Harghita, Mures, Bihor si Satu Mare.

Tot ca masura de reducere a numarului de focare de rabie, Guvernul a hotarat sa acorde o recompensa de 50 de lei pentru oricine va aduce o vulpe impuscata la laboratoare pentru evaluarea vaccinului antirabic aplicat anterior.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »