Rămânem sălăjeni, cu sau fără referendum?

Magazin Salajean 30 iunie 2011 0

Rămânem sălăjeni, cu sau fără referendum? Sălăjenii au putea decide viitorul administrativ-teritorial al judeţului în care trăiesc. 11 consilieri judeţeni, şapte de sorginte social-democrată şi patru liberali, au propus ca în data de 24 iulie locuitorii cu drept de vot ai Sălajului să fie consultaţi cu privire la propunerea de desfiinţare a judeţului. Iniţiativa consilierilor judeţeni s-a constituit într-un proiect de hotărâre care astăzi va fi analizat şi dezbătut în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Sălaj.

Cei 11 consilieri judeţeni au fost de părere este nevoie să se organizeze un referendum pentru consultarea populaţiei, după ce preşedintele României, Traian Băsescu a propus în 8 iunie reorganizarea administrativă a ţării. Cetăţenii ar trebui să răspundă cu Da sau Nu la întrebarea Sunteţi de acord cu desfiinţarea judeţului Sălaj?

Membrii USL, iniţiatori ai proiectului, susţin că o astfel de schimbare necesită un studiu de impact, o evaluare a costurilor, dar şi o consultare prealabilă a locuitorilor deoarece, fără un referendum, s-ar eluda Constituţia şi normele legale în vigoare.

Carta Europeană a autonomiei locale aduptată la Strasbourg în 15 octombrie 1985 şi ratificată prin Legea 199/1997 arată că pentru orice modificare a limitelor colectivităţilor trebuie să fie consultate colectivităţile locale. Şi Legea Administraţiei Publice Locale nr.215/2001 menţionează că orice modificare a limitelor teritoriale se poate efecuta prin lege şi numai după consultarea cetăţenilor prin organizarea unui referendum. Cheltuielile referendumului vor fi suportate din bugetul local.

Nu se exclude posibilitatea ca susţinătorii referendumului din Sălaj să retragă astăzi proiectul de pe ordinea de zi, ştiind că discuţiile referitoare la împărţirea pe regiuni a României au fost amânate până în toamnă.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »