Pupam cinematograf peste 2-3 ani

Magazin Salajean 29 martie 2010 0

Pupam cinematograf peste 2-3 ani

Autoritatile municipale au la dispozitie patru ani pentru a pune pe picioare unicul cinematograf din Zalau, a anuntat vineri, in cadrul unei conferinte de presa, deputatul liberal Mirel Talos. Imobilul, aflat intr-o stare deplorabila, a trecut in administrarea primariei la inceputul lunii februarie, dupa mai multe amanari. Legea ce prevede acest transfer a fost adoptata in toamna lui 2008 si stabileste ca pana in vara anului trecut, cinematografele sa ajunga in administrarea primariilor. RADEF a taraganat procedura, intrucat daduse spatiul in chirie, a spus deputatul zalauan, acuzand Regia ca a distrus salile de cinema din Romania.

Cinematograful se gaseste intr-o stare avansata de degradare, este debransata de la utilitati, prezinta infiltratii de apa prin hidroizolatie, iar peretii ii sunt distrusi de igrasie. Pentru a-i reda destinatia, este nevoie de o investitie foarte mare. Vorbim despre cateva zeci de miliarde de lei vechi, bani de care bugetul local nu dispune. Tocmai de aceea, luam in calcul reabilitarea cinematografului Scala in cadrul unui parteneriat public-privat, a declarat Radu Nistorescu, administratorul public al municipiului, precizand ca doua firme de profil din tara s-au aratat deja interesate sa se implice in proiect.

Nistorescu admite ca trecerea cinematografului in administrarea Primariei Zalau constituie o povara pentru bugetul municipiului, in conditii de criza, insa tinand cont ca vorbim despre singurul stabiliment de acest fel din municipiu, ne bucuram ca avem ocazia de a oferi cetatenilor un spatiu corespunzator proiectiilor de fim. Noul administrator ia in calcul mai multe variante in ceea ce priveste modernizarea cladirii, printre care amenajarea unei sali de cinema, cu o capacitate de cel mult 100 de locuri si a uneia de spectacole. Cele doua ansambluri folclorice locale – Columna si Porolissum – sunt gazduite de catre Clubul Tineretului, dar duc lipsa de o sala de spectacole. Viitoarea investitie va rezolva aceasta problema, a mai spus admnistratorul public, adaugand ca la Scala vor rula din nou filme peste aproximativ 2-3 ani.

Daca primaria nu-si va indeplini obligatia de reabilitare, modernizare si dotare a salii pana in februarie 2014, cinematograful va fi preluat de catre stat.

Potrivit legii, municipalitatea are obligatia de a se ocupa de difuzarea filmelor nu mai putin de 15 ani, cu o periodicitate ce urmeaza sa fie stabilita. Vor avea prioritate productiile cinematografice romanesti, precum si alte activitati culturale. Pe durata celor 15 ani, cladirea nu poate fi instrainata.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »