Punte peste Somes la Ileanda

Magazin Salajean 13 iulie 2007 0

Punte peste Somes la IleandaPrimarul comunei Ileanda, Petre Satmari, ne-a declarat ca va insista pe langa autoritatile centrale pentru obtinerea celor 400.000 de lei pentru finalizarea lucrarilor la reteaua de apa in centrul de comuna. Avem nevoie de 400.000 de lei ca sa aducem apa locuitorilor din Ileanda. Lucrarea este inceputa si vrem sa o finalizam neaparat, a spus primarul Satmari, recunoscand, in schimb, ca pentru celelalte sate banii necesari introducerii retelei de apa sunt mai multi si mai greu de obtinut.

Pentru acest proiect de infrastructura sociala, comuna a avut initial finantare asigurata prin Programul de Dezvoltare Rurala (PDR), suma fiind de 200.000 de dolari. Am inceput proiectul in 2005 si din prima transa de bani, care ne-a venit prin PDR, am reusit sa montam 3.600 de metri liniari de conducta. Ca sa terminam investitia si sa introducem si restul de 4.000 de metri de conducta mai avem nevoie de aproape 600.000 de lei, ne-a mai spus primarul Satmari.

Chiar daca jumatate din lucrare este finalizata, cealalta parte a sistemului de aductiune are tot conductele vechi si, pentru ca este vorba de un sistem ce nu poate fi pus in functiune partial, nici conductele noi nu pot fi utilizate. Este un lucru facut pe jumatate, iar instalatiile nu sunt inca functionale, a afirmat edilul.

Cum in comuna trebuie mai intai rezolvata problema retelei de apa, nu poate fi vorba nici de introducerea canalizarii. Daca am avea bani, am termina lucrarea, ca sa ne putem apuca de unt alt proiect privitor la canalizarea din comuna. Numai ca din lipsa de fonduri, suntem blocati, a spus Petre Satmari.

Bani pe Ordonanta

7/2006

Edilul a spus ca un alt proiect pe cale sa inceapa priveste reabilitarea puntii pietonale peste Somes catre localitatea Rodna. Autoritatile locale au obtinut pentru aceasta, in baza Ordonantei 7/2006 privind modernizarea zonelor rurale, 2.3 milioane de lei din care, in prima transa le-a fost alocata suma de 333.000 de lei. Acesti primi bani sunt, insa, putini, a spus primarul, si nu vor ajunge decat pentru deschiderea santierului. Autoritatile administratiei locale au inceput derularea procedurii de licitatie, constructorul lucrarii urmand sa fie desemnat in perioada urmatoare.

Puntea peste Somes va putea fi folosita atat de pietoni, cat si de masini, chiar daca acestea din urma pe un singur sens.

In proiect, durata de realizare a investitiei a fost prevazuta la un an, dar primarul se indoieste ca termenele vor fi respectate. Lucrarile ar trebui sa fie finalizate intr-un an, dar totul depinde de rapiditatea cu care vom primi transele de bani de la Guvern, a conchis primarul Satmari.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »