Protestul ceferistilor a paralizat circulatia feroviara timp de trei ore

Magazin Salajean 4 februarie 2008 0

Protestul ceferistilor a paralizat circulatia feroviara timp de trei oreNemultumiti de nivelul majorarilor salariale anuntate de Guvern, ceferistii au incetat orice fel de activitate. Astfel, vineri, la ora 7, toate garniturile au fost oprite, casele de bilete inchise, iar calatorii au fost coborati din trenuri. In aceste conditii, navetistii si restul calatorilor au fost nevoiti sa recurga la alte mijloace de transport pentru a ajunge la destinatii.

Neexistand nici un anunt oficial cu privire la protestul de vineri, si in judetul Salaj, situatia a fost destul de confuza. Seful Statiei CFR Jibou, Radu Boian, ne-a marturisit, in cursul diminetii de vineri, ca greva spontana a colegilor sai a fost declansata fara vreun fel de avertisment. Mai mult de atat, Radu Boian sustine ca, la Jibou, ceferistii au venit la munca, insa forma de protest la care au apelat colegii lor de la alte regionale a dat peste cap si mersul trenurilor in Salaj. Intr-adevar, ca urmare a formei de protest care s-a declansat, in judet au fost cateva trenuri de calatori care nu au circulat. La aceasta ora (ora 8,30 – n.r.), personalul de la Statia CFR Jibou se afla la munca, insa oamenii nu pot avea nici o activitate. Nici unul dintre colegii mei nu au declarat ca vrea sa intre in greva, insa si noi suntem legati de activitatea altoraI, ne-a spus Radu Boian. Potrivit acestuia, greva a paralizat si trenul care circula, in mod regulat, pe ruta Satu-Mare – Bucuresti, astfel incat aproximativ 100 de calatori au fost nevoiti sa astepte o solutionare a conflictului de munca, pentru a se putea ambarca in mijlocul de transport care sa-i duca la destinatie. Asteptarea acestora a durat circa 3 ore, astfel incat, vineri, la ora 10, activitatea feroviara la nivelul intregii tari a fost deblocata.

Potrivit Ministerului Transporturilor, forma de protest la care au apelat ceferistii este una ilegala, astfel ca toti angajatii CFR care au recurs la aceasta forma de protest, vor trebui sa se supuna legii in vigoare, in timp ce sindicatele vor fi trase la raspundere pentru cele 3 ore in care transportul feroviar a fost paralizat in intreaga tara. Totodata, Ministerul a comunicat ca CFR Calatori va trebui sa inapoieze banii oamenilor pentru biletele cumparate, multi dintre pagubiti solicitand deja acest lucru.

Protestul ceferistilor care a avut loc vineri s-a datorat faptului ca majorarile salariale anuntate de Guvern sunt mai mici decat cele propuse de sindicate. Sindicalistii feroviari cer, astfel, o majorare de salarii de 18 procente. Reprezentantii federatiilor sindicale nationale din transportul feroviar au spus ca in ianuarie au inceput negocierile privind salariile angajatilor din domeniu, in timp ce salarizarea convenita prin Contractele Colective de Munca la nivelul unitatilor feroviare este valabila pana la 31 ianuarie 2008, avand un nivel minimal de 450 lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »