Proteste si disponibilizari in silvicultura

Magazin Salajean 8 noiembrie 2007 0

Proteste si disponibilizari in silvicultura

Circa 200 de sindicalisti din silvicultura, printre care si cinci salajeni, in frunte cu Ovidiu Berceanu, liderul Federatiei Sindicatelor din Silvicultura SILVA – Salaj, au pichetat ieri sediul Guvernului pentru a cere Executivului sa elaboreze un act normativ prin care sa asigure protectie sociala disponibilizatilor. Pana la sfarsitul anului, aproape 7.000 de salariati ai Regiei Nationale a Padurilor urmeaza sa fie disponibilizati ca urmare a retrocedarilor.

Protestantii au fost primiti de un consilier al primului ministru, care le-a promis un raspuns la solicitarile lor pana cel tarziu vineri, ne-a declarat telefonic Ovidiu Berceanu. Aceeasi sursa afirma ca, daca nu vor primi un raspuns favorabil, silvicultorii vor picheta din nou sediul Guvernului pe 14 si 21 noiembrie, iar, daca va fi cazul, actiunile de protest vor continua si in luna decembrie.

In baza actualei legislatii, persoanele disponibilizate primesc, conform contractului colectiv de munca, intre doua si sase salarii brute. Legea 174/ 2006 privind unele masuri de protectie sociala a persoanelor disponibilizate din cadrul Regiei Nationale a Padurilor prin concedieri collective ca urmare a restituirii padurilor catre fostii proprietari prevedea insa intre 12 si 24 de salarii compensatorii pentru silvicultorii disponibilizati. Din pacate, legea a fost valabila doar pana in 31 martie a.c., drept pentru care silvicultorii au protestat ieri tocmai in scopul legiferarii unui nou act normativ, cu aceleasi prevederi.

Conform celor precizate de Danut Fogos, purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Salaj, in ceea ce priveste judetul nostru, 16 persoane au fost deja concediate conform Legii 174, in vreme ce alte 9 urmeaza sa fie puse pe liber chiar in cursul acestei luni, cu o compensatie materiala de doar 3-6 salarii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »