Proteste bugetare cu efect <br>maxim la alegeri

Magazin Salajean 10 noiembrie 2009 0

Proteste bugetare cu efect <br>maxim la alegeriBugetarii cauta razbunare pentru cele zece zile de concediu fara plata impuse de Guvern. Sindicatele care fac parte din Alianta Bugetarilor se vor intalni astfel, joi, pentru a discuta despre posibilitatea reluarii protestelor, una dintre propuneri fiind aceea ca profesorii, cea mai numeroasa categorie de bugetari, sa efectueze concediul fara plata in perioada alegerilor. Urmeaza sa ne consultam saptamana aceasta cu colegii nostri din celelalte sindicate despre formele de protest pe care le vom desfasura. Este prematur sa discutam acum despre actiunile pe care urmeaza sa le intreprindem in viitorul mai mult sau mai putin apropiat, a declarat Eusebiu Lehene, liderul Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Salaj. Potrivit acestuia, protestele ar urma sa fie reluate dupa alegeri, insa exista propuneri de fronda si in perioada electorala. Sunt doua variante. Una dintre posibilitati ar fi ca profesorii sa-si ia cele zece zile de concediu fara plata in perioada alegerilor. Vrem astfel sa tragem un semnal de alarma clasei politice, despre impactul pe care il au deciziile lor asupra bugetarilor. Cea de-a doua varianta ar fi ca dascalii sa-si ia cele zece zile de concediu la finele lunii decembrie, spre ultima parte din semenstrul intai in 2009. Vom discuta mai multe despre aceste propuneri la intalnirea cu celelalte sindicate, a mentionat Lehene. Toate aceste decizii stau insa sub semnul intrebarii, avand in vedere ca nici Ministerul Educatiei Cercetarii si Inovarii nu s-a pronuntat clar, respectiv nu si-a definit pozitia fata de masura anticriza a Guvernului, ca bugetarii sa-si ia zece zile de concediu fara plata pana la finele anului.

Alianta Bugetarilor, care anuntase posibila declansare a grevei generale incepand din 16 noiembrie, a anuntat, la sfarsitul lunii octombrie, suspendarea actiunilor de protest care urmau sa se desfasoare, cu exceptia celei de neimplicare a salariatilor din sectorul bugetar la organizarea alegerilor prezidentiale. Sindicatele din Alianta au declansat anterior, sub diverse forme, proteste pentru obtinerea unor revendicari salariale pentru bugetari. Cele mai ample proteste au fost organizate pe 5 si 7 octombrie, cand s-a facut greva, respectiv cand a fost organizat un miting de protest. Cu aceste proteste s-a solidarizat si Federatia Educatiei Nationale (FEN). In acelasi context, toate federatiile din educatie au decis organizarea unor referendumuri in teritoriu, pentru a decide daca vor declansa greva generala pe termen nelimitat, incepand din 16 noiembrie. Nemultumirile sindicalistilor sunt legate de scaderea veniturilor angajatilor din sistemul bugetar odata cu intrarea in vigoare a Legii unitare de salarizare, de trimiterea in concediu neplatit timp de zece zile a salariatilor din domeniul public, in perioada octombrie-decembrie 2009, si de concedierea unui numar mare de salariati.

Pe de alta parte, Sindicatul National al Functionarilor Publici (SNFP) face cunoscut, prin intermediul unui comunicat de presa, ca bugetarii din administratia publica vor avea 5 zile de concediu fara plata luna asta si alte 5 zile luna viitoare, lucru foarte periculos pentru administratia publica pentru ca in luna decembrie s-a constatat in descursul timpului ca numarul contraventiilor creste. SNFP adauga ca masura nu a fost bine luata in aceasta perioada a anului, in conditiile in care bugetarii din administratia publica vor primi mai putini bani atat in luna decembrie, cat si in luna ianuarie, ceea ce va determina un protest in randul fuctionarilor publici. Cu toate acestea, Gheorghe Morar, liderul Sindicatului Civitas din cadrul Primariei Zalau sustine ca Legea privind reorganizarea unor institutii publice prevede ca bugetarii vor trebui sa intre in concediu fara plata pana la 10 zile, si nu obligatoriu 10. In acelasi context, sindicalistul pare sa fie resemnat, astfel incat nu mai crede in actiuni de prostest, atata timp cat legea trebuie respectata: De protestat impotriva legii se poate, insa nu are niciun sens atata timp cat nu poti declansa un conflict de munca. Pana la urma, legea trebuie respectata de catre toata lumea.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »