Protest spontan la Spitalul Judetean

Magazin Salajean 24 noiembrie 2009 0

Protest spontan la Spitalul Judetean Cu aceleasi nemultumiri legate de faptul ca nu si-au primit integral drepturile salariale de luni intregi, o parte din angajatii Spitalului Judetean de Urgenta Salaj au declansat, ieri, un protest spontan, in holul unitatii. Actiunea vine sa o repete pe cea de acum o luna, cand cateva zeci de salariati au tinut sa aduca aminte conducerii ca vor sa le fie acordate toate drepturile banesti.

Faptul ca nu si-au primit tichetele de masa din mai si pana in prezent, la fel ca si primele de stabilitate, care trebuiau acordate in trimestrele II si IV i-au determinat pe o parte a angajatilor celui mai mare spital din Salaj sa declanseze un protest spontan, ieri diminata. Din cele declarate de oameni, si zilele de concediu fara plata pe care Guvernul i-a obligat sa le ia in ultimele doua luni din an au diminuat salariile, care erau oricum mai mici de cand criza economica s-a agravat in Romania.

In unitatea spitaliceasca este o situatie cel putin incordata si din cauza ca angajatii Unitatii de Primire a Urgentelor si ai Serviciului Judetean de Ambulanta Salaj primesc totusi tichetele de masa, intrucat sunt platiti din bugetul Ministerului Sanatatii. Fata de toti acestia, restul salariatilor spitalului, care sunt platiti din Fondul Unic de Asigurari, pe baza de contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, se simt discriminati. A fost un protest spontan, eu nu am stiut de el. Stiu ca angajatii Spitalului Judetean nu si-au primit de luni intregi toate drepturile salariale. Este vorba de prima de stabilitate, care nu le-a fost platita in trimestrul II si de tichetele de masa, care nu au fost acordate din luna mai si pana in prezent in cazul majoritatii angajatilor, a declarat liderul Sindicatului Sanitas – filiala Salaj, Chelement Hodis.

Acesta a spus ca tocmai din cauza neplatii drepturilor salariale, Sindicatul a actionat Spitalul Judetean in instanta. Am avut o infatisare in fata instantei azi (ieri, n.r.), dar procesul a fost amanat pana in 7 decembrie, a spus liderul de sindicat.

In privinta zilelor libere, dar neplatite, pe care angajatii Spitalului Judetean trebuie sa si le ia in noiembrie, respectiv decembrie, potrivit Legii 329/2009, Chelement Hodis a declarat ca este o lege care trebuie respecta si nu ne putem opune.

De cealalta parte, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Salaj, Ioan Muresan, a declarat ca spitalul nu are fonduri pentru a acorda integral drepturile salariale tuturor angajatilor, din cauza ca serviciile pe care le presteaza populatiei sunt decontate doar 75 la suta de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Salaj. Am vrea sa acordam integral drepturile salariale, dar chiar nu avem fonduri. Serviciile pe care le prestam sunt decontate in procent de 75 la suta de CJAS Salaj. Primim fonduri mult mai putine decat ni s-ar cuveni si am ajuns la datorii de circa 6 milioane de lei la furnizorii de medicamente. Asta din cauza ca din banii pe care ii primim lunar, incercam sa acoperim salariile in primul rand. Imi pare rau ca nu toti din spital inteleg situatia, astfel incat sa reusim sa iesim impreuna din aceasta situatie neplacuta, a declarat Muresan.

Managerul a declarat ca spitalul primeste lunar, de la CJAS Salaj, abia 3,2 milioane de lei, desi are nevoie de aproximativ 4 milioane de lei pentru a functiona in conditii optime. Din cati bani primim, 80 la suta merg pe salariile angajatilor. Facem tot posibilul sa ne platim angajatii, motiv pentru care platim cum putem datoriile la furnizori, care ne trimit zilnic somatii ca ne sisteaza furnizarea de medicamente si materiale sanitare daca nu le dam si lor banii datorati. Suntem intr-o situatie foarte grea, a spus Ioan Muresan.

Spitalul Judetean de Urgenta Salaj este cea mai mare unitate spitaliceasca din judet, avand anual aproximativ 41.000 de pacienti. . Un protest asemanator a mai fost sustinut de angajati si in urma cu circa o luna, la baza actiunii stand aceleasi nemultumiri privind drepturile banesti.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »