Protectia naturii si a mediului inconjurator

Magazin Salajean 7 martie 2007 0

Avand o tara frumoasa si bogata, inzestrata cu toate formele de relief, de la ,marea cea mare pana la culmile inzapezite ale muntilor, este datoria noastra a tuturor sa o pastram frumoasa si curata prin formarea unei atitudini de respect si protejare a naturii.

Pentru a transmite copiilor de varsta prescolara unele cunostinte din domeniul ecologiei am explicat pe intelesul lor cateva notiuni: poluare, ocrotirea naturii, distrugere, disparitie, monument al naturii, aratand care sunt cauzele care produc poluarea naturii si rolul pe care il avem fiecare dintre noi pentru a preintampina aceste efecte.

Acum li se poate explica foarte bine copiilor ce reprezinta o floare, un fluture, ce inseamna viata si dreptul la viata. Cu orice ocazie, incepand cu plimbarile in parcuri si gradini, pe camp, in padure le-am explicat copiilor ce reprezinta natura, in ce consta respectul pentru mediul inconjurator. Am grupat modalitatile de cunoastere intr-un sistem de activitati si actiuni care sa respecte principiul gradarii, de la simplu la complex, de la particular la general.

Curiozitatea permanenta a copilului pentru lumea ce-l inconjoara il determina sa descopere ca plantele, animalele, apa, solul alcatuiesc natura, sa puna cat mai multe intrebari : de ce? de unde? cum? pentru ce? … etc. Acum prescolarii invata sa gandeasca, sa observe, sa compare, sa cerceteze, sa descopere. Natura studiata cu dragoste a devenit centrul de interes pentru multe activitati prin care am urmarit dezvoltarea capacitatii de cunoastere si intelegere a mediului inconjurator, formarea atitudinii si comportamentului civilizat in natura.

Astfel prescolarii au inteles de ce nu e voie sa rupa plantele, crengile copacilor, cand merg in excursii, sa nu lase deseuri si resturi menajere in padure, in parc, la plaja, in apele raurilor. Toate acestea au fost concretizate prin diferite activitati : observari in natura (Ghiocelul si vioreaua, Marul si parul) , vizite (la Gradina botanica Jibou), plimbari, excursii (pe Meses, la Boghis), prezentare de pliante ( Ziua Mondiala a Mediului), vizionare de diapozitive (Trei casute, trei drumuri, Sa ne cunoastem tara), realizarea de afise (Sa ocrotim natura!), intocmirea unui album (Sa fim buni ecologisti!), convorbiri (Cum putem respecta natura?) precum si actiuni practice de plantare si ingrijire a spatiilor verzi si a plantelor din salile de grupa.

A sosit primavara, anotimpul reinnoirii si al curateniei. Copiii gradinitei noastre impreuna cu prietenii lor, elevii claselor primare de la Scoala Porolissum vor participa la actiuni de curatire si ingrijire a spatiilor verzi din apropierea institutiilor noastre. Ingrijind o floare, un animal, sadind un pomisor copilul simte ca face ceva folositor pentru mediul in care traieste si isi insuseste regulile specifice comportamentului ecologic.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »