Protectia Consumatorilor Salaj a serbat, luni, Ziua Mondiala a Consumatorului

Magazin Salajean 16 martie 2010 0

Protectia Consumatorilor Salaj a serbat, luni, Ziua Mondiala a Consumatorului

Ziua Mondiala a Consumatorului, stabilita in data de 15 martie, a fost marcata ieri, la nivelul judetului Salaj, prin mai multe activitati organizate de catre Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Salaj. Anume, cu aceasta ocazie, a avut loc faza judeteana a concursului Alege, este dreptul tau! – aflat la a opta editie, la Liceul Voievod Gelu din Zalau.

La competitia din acest an, intitulata Banii nostri, drepturile noastre!, au participat aproximativ 25 de elevi din scolile salajene. Acestia au avut de prezentat eseuri si de rezolvat un test grila, pentru elevii de liceu, in timp ce scolarii de clasele I-VIII s-au intrecut in desene pe tema Sunt consumator informat, sunt respectat. O alta activitate dedicata Zilei Mondiale a Consumatorului, s-a concretizat prin amplasarea, in doua magazine mari din municipiu, a doua puncte de informare a consumatorilor, la fiecare fiind activi cate doi comisari, care au impartit brosuri si pliante clientilor.

Rafturile de alimente, pline de produse expirate

Tot pentru a marca aceasta zi, reprezentantii CJPC au prezentat raportul de activitate pentru primele doua luni ale anului, in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la sediul institutiei. In lunile ianuarie-februarie, s-au desfasurat la nivelul judetului peste 300 de activitati de control privind atat tematici ale Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, cat si tematici proprii de control. Un lucru ingrijorator este faptul ca, in urma acestor activitati au fost identificate foarte multe produse cu termenul de valabilitate expirat. In cele doua luni, am depistat si ulterior distrus nu mai putin de 600 de litri de lichide expirate si alte peste 300 de kilograme de produse alimentare cu termen de valabilitate depasit.

Aceasta situatie a fost semnalata atat in mediul urban, cat si rural, cu precadere in magazinele din cartier si in cele de la sate. S-ar putea sa fie vorba de puterea scazuta de cumparare a romanilor in perioada de criza, a afirmat Claudiu Silaghi, directorul coordonator adjunct al CJPC Salaj. Chiar saptamana trecuta, la un singur operator economic, a fost depistata o cantitate de 50 de litri de bere cu termen de valabilitate depasit, jumatate fiind expusa la vanzare. Au fost semnalate si produse cu termenul de valabilitate sters, in acest caz fiind efectuate cercetari. Din fericire, in urma controalelor repetate si, bineinteles, a amenzilor aplicate operatorilor economici la care au fost semnalate astfel de nereguli, acest fenomen este in scadere, a precizat Silaghi.

Tot in perioada mentionata, la CJPC Salaj s-au inregistrat peste 100 de reclamatii din partea consumatorilor, respectiv 60 de plangeri in luna ianuarie si alte 55 in februarie. Dintre acestea 80 au fost solutionate, pentru cinci s-a declinat competenta, trei au fost nejustificate si patru nesolutionate. Majoritatea reclamatiilor au fost depuse impotriva prestatorilor de servicii financiar-bancare, a operatorilor de cablu de televiziune si internet si a societatilor de asigurari, si mai putin impotriva produselor alimentare si nealimentare.

Subprefectul Barsan a laudat activitatea CJPC Salaj

La conferinta de presa de ieri a participat si un reprezentant al Institutiei Prefectului judetului Salaj, respectiv subprefectul Claudiu Barsan, care a laudat activitatea desfasurata de Protectia Consumatorilor Salaj. Traim intr-o societate moderna in care protectia consumatorilor trebuie sa se inscrie in cadrul politicilor sociale promovate de orice stat, ca parte componenta a respectarii drepturilor cetateanului.

Astfel, cu ocazia Zilei Mondiale a Consumatorului consider ca activitatea CJPC Salaj trebuie sa-si asume un rol activ atat in ceea ce priveste activitatea de control, cat si cea de informare a consumatorilor. Traversam o perioada de criza mondiala, cand veniturile populatiei scad, ceea ce inseamna ca o activitate de informare a consumatorilor este foarte importanta, ca oamenii sa stie clar pe ce produse isi cheltuie banii, sa stabileasca cel mai bun raport calitate-pret, a mentionat Claudiu Barsan.

Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor reprezinta celebrarea si promovarea acestor drepturi, garantate prin lege. Incepand din 1983, cand a fost marcata pentru prima data ziua de 15 martie, in fiecare an, in intreaga lume, au loc manifestari care aduc in constiinta publica importanta cunoasterii si protejarii drepturilor consumatorilor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »