Protectia civila si comitetul pentru situatii de urgenta – la bilant

Magazin Salajean 16 ianuarie 2007 0

In prima sedinta a Consiliului Local din acest an a fost prezentat si bilantul activitatilor desfasurate de catre protectia civila si comitetul pentru situatii de urgenta.

Starea mijloacelor de instiintare, avertizare si alarmare, de pe raza municipiului Zalau este buna, in ciuda faptului ca sunt in functiune din anii 1974 – 1976, iar inlocuirea acestora cu mijloace moderne de alarmare ar necesita fonduri financiare substantiale. In acest sens, s-au cerut a fi cuprinse in bugetul anului 2007 fonduri pentru achizitionarea unor centrale de alarmare performante, care sa satisfaca nevoile municipiului.

Inspectorul Protectiei Civile, Liviu Cuibus, informeaza ca au fost intampinate unele greutati in ceea ce priveste intretinerea si accesul la sirenele electrice de pe blocurile de locuinte unde s-au construit acoperisuri noi sau unde au fost renovate cladirile. Astfel, au fost facute unele modificari in amplasarea si pozitionarea sirenelor, in asa fel incat sa nu fie afectata audibilitatea. In cursul anului 2006 au fost identificate si verificate spatiile de adapostire care asigura aproximativ 50 la suta din nevoile de adapostire pentru populatie si 62 la suta, excluzand persoanele cu obligatii militare. Adaposturile publice de protectie civila de pe raza municipiului au fost verificate trimestrial de catre personalul de specialitate, in conformitate cu actele normative in vigoare. In ceea ce priveste protectia nucleara, radiologica, chimica si biologica (N.B.C.), in cursul anului trecut, comisiile si formatiunile de protectie civila au fost dotate cu mijloace de protectie individuala.

Pregatirea comitetului local pentru situatii de urgenta si a formatiunilor de protectie civila a fost verificata cu ocazia exercitiului de protectie civila desfasurat in data de 5 octombrie 2006, avand ca tema de interventie: Aplicatie tactica de cooperare cu trupe si transmisiuni pentru stingerea unui incendiu de padure. La acest exercitiu au participat cu forte si mijloace Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Porolissum Salaj, Comandamentul de Jandarmi, DADP Zalau, Inspectoratul Judetean de Politie si Serviciul de Ambulanta. Obiectivul principal al pregatirii tuturor categoriilor de personal din formatiunile de protectie civila l-a constituit perfectionarea deprinderilor practice. Comitetul local pentru situatii de urgenta a desfasurat, in 2006, controale de indrumare si sprijin la agentii economici cu structura de organizare in domeniul protectiei civile. Datorita faptului ca nu s-au confruntat cu probleme deosebite in cadrul activitatii lor, pe linie de protectie civila, calificativele acordate au fost bune si foarte bune.

In cursul anului 2006, au fost pregatiti un numar de 9.000 de elevi din scolile generale si licee, conform tematicii data de Inspectoratul Scolar Judetean. Instructajul de pregatire s-a organizat cu ajutorul consilierilor de probleme educative, din toate unitatile scolare. Pe timpul verificarilor s-au constatat ca o parte din scoli nu dispun inca de bibliografia necesara pentru pregatirea orelor de protectie civila alocate.

De asemenea, au mai fost luate in vizor pregatirea si alarmarea subunitatilor de serviciu la agentii economici unde sunt organizate. Accentul a fost pus pe cunoasterea dispozitiilor legale si modul de interventie pe variante de actiune, in locurile cele mai vulnerabile. Agentii economici care au reusit sa isi realizeze spatii de adapostire si sa isi asigure subunitatea de serviciu cu materiale de interventie sunt: S.C. Silcotub; Directia de Telecomunicatii; S.C. Cemacon; S.C. Silvania Michellin S.A. si S.C. Uzina Electrica.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »