Propunere discutabila si neavenita

Magazin Salajean 6 iulie 2010 0

Foarte recent, o publicatie salajeana a anuntat spre sur-prinderea opiniei publice, schimbarea titulaturii Bibliotecii Ionita Scipione Badescu cu numele de Vasile Avram, om de cultura, nascut in Lemniu, fostul judet Somes, astazi Salaj.

De aproape un veac, pe frontispiciul Bibliotecii Judetene din Zalau a stralucit numele lui Ionita Scipione Badescu poet, publicist si folclorist salajean, care prin activitatea sa, la Viena, Budapesta, Bucuresti, Iasi si Botosani, se poate considera adevarat carturar, prieten si apreciat de Ion Luca Caragiale si Mihai Eminescu, mai ales in perioada colaborarii lor la ziarul conservatorilor de la TIMPUL.

Cand s-a aflat stirea inlaturarii titulaturii poetului nostru salajean, multi cetateni, mai ales intelectuali, au ramas stupefiati.

Cum este posibil ca poetul si publicistul salajean, cu mari merite mai ales in activitatea literara si politica de la sfarsitul secolului XIX sa fie desconsiderat si chiar linsat? Cum este posibil ca autorul Trompetelor rasuna si ale elogiilor eroismului dorobantilor de la 77 sa-l umbrim si chiar sa-l uitam? Cum este posibil ca salajeanului nostru I.S. Badescu sa i se anuleze meritele (organizarea la Botosani spectacole artistice, actiuni de binefacere, actiuni filantropice, in momente de cumpana ale Poetului fara pereche si ale surorii sale Henrieta?). Oare cui i-a venit in minte afurisirea poetului nostru salajean, anulandu-i si calitatea de membru al Societatii Junimea din Iasi?

Sa-l lasam pe I.S. Badescu sa se odihneasca in pace, pastrandu-i cu sfintenie si respect amintirea, pe frontispiciul Bibliotecii Judetene a Tarii Silvaniei. Cat priveste omul de cultura Vasile Avram, trecut din viata in 2002, numai cuvinte de lauda, cunoscandu-i si apreciindu-i opera sa. Numai ca scriitorul si profesorul Vasile Avram, nu este get-beget, salajean si nu credem ca este bine si nici onorabil, sa-i cantam ortul popii, celui care a colaborat cu Miai Eminescu, I.L. Caragiale si Ioan Slavici.

Apreciind valoarea scrierilor regretatului Vasile Avram din Lemniu ar fi normal ca oamenii de cultura din Salaj, sa-i ridice un bust, sau sa-i dea numele unei piete sau unei strazi din oraselor Salajului.

Sa lasam spiritul lui I.S. Badescu sa fie permanent in cartile Bibliotecii Judetene, iar cititorii sa stie si mai mult despre Bardul de la Rastoltul Mare.

Nu va atingeti de Ionita Scipone Badescu! Lasati-l sa ne vegheze in liniste! Nu-i tulburati vesnicia! Posteritatea ne va judeca!

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »