Proprietarii din Valea Pomilor, duşi din nou cu preşul

Magazin Salajean 28 aprilie 2011 0

Proprietarii din Valea Pomilor, duşi din nou cu preşul

Peste 70 de sălăjeni, care deţin diferite suprafeţe de teren în livada Valea Pomilor din Şamşud, mai au de aşteptat până când instanţa va da un verdict în ce priveşte retrocedarea proprietăţilor acestora. În pofida faptului că ei fac dovada dreptului de proprietate asupra terenurilor cu livezi, majoritatea fiind acţionari ai SC Agromixt SA Zalău, societate ale cărei active au fost cumpărate de SC Pomicola, proprietarii nu au niciun beneficiu de pe urma merilor care se află pe suprafeţele respective.

Dosar amânat încă două luni

Cu toate că, de zece de ani, proprietarii şi moştenitorii de la Valea Pomilor sunt plimbaţi prin sălile de judecată, nici până astăzi problemele lor nu au fost soluţionate. Ieri, instanţa de judecată a decis din nou amânarea dosarului, invocându-se clarificarea listei proprietarilor, câţi sunt în viaţă şi adresele lor, precum şi prezentarea de acte de proprietate lizibile. Acţiunea pentru anularea hotărârilor comisiei de fond funciar din anii 2000 şi 2001, din dosarul 5083/337/2009 se derulează între SC Agromixt SA (care a fost radiată din Registrul societăţilor comerciale), Agenţia Domeniilor Statului (ADS), Intervenienta (în interes propriu), SC Pomicola şi între comisia judeţeană de fond funciar, comisia locală de fond funciar Şamşud şi persoanele înscrise în anexele validate în hotărârile de fond funciar.

Data la care se va rejudeca acest caz a fost ieri stabilită pentru 22 iunie. Termenul este destul de lung, raportat la faptul că în titlul 13 din Legea 247 se specifică faptul că termenele de judecată pot fi mai mari de 15 zile dacă toate părţile implicate consimt la acordarea acestora. Oamenii nu au bani să se tot plimbe la Zalău. Până acum am fost amânaţi de trei ori, pentru acelaşi motiv, respectiv, pentru ca SC Pomicola să clarifice cadrul procesual în privinţa părţilor pe care intenţionează să le introducă în proces în calitate de pârâţi, a considerat reprezentantul comisiei judeţene de fond funciar.

Nici cu pământ, nici cu mere

Sălăjenii care ar avea drept de proprietate în Valea Pomilor s-au declarat ieri foarte nemulţumiţi de tergiversările din acest caz. Amânările s-au făcut şi până acum pe aceleaşi considerente: nu se menţiona domiciliul tuturor pârâţilor. Există hotărâri ale comisiei judeţene de fond funciar din anii 2000, 2001 care nici până în ziua de azi nu s-au pus în aplicare. Şi în tot acest timp, SC Pomicola beneficiază de subvenţii de la stat, cu toate că terenurile sunt ale foştilor proprietari. Din 2005 nu am primit niciun gram de cotă parte din producţia de mere care s-a înregistrat la această fermă. SC Pomicola a dobândit pomii, nu şi terenurile de la Agromixt, unde noi eram acţionari. Merii, înregistraţi ca obiecte de inventar, au fost achiziţionaţi prin licitaţie de SC Pomicola, ne-a declarat Petru Bogdan, unul dintre proprietari.

Procesul continuă, subvenţiile curg

Odiseea terenurilor de la Valea Pomilor a început în urmă cu zece ani. Atunci, comisia judeţeană de fond funciar a validat peste 200 de hectare de teren. Hotârările emise în decembrie 2000 şi martie 2001 nu s-au pus însă niciodată în aplicare, ele fiind atacate pentru nelegalitate de ADS şi Agromixt SA Zalău. De atunci, comisia judeţeană de fond funciar şi comisia locală de la Şamşud (care îi reprezintă pe cetăţeni) este în proces cu ADS-ul şi fostul Agromixt. Cei peste 70 de sălăjeni nu numai cu nu au primit terenurile, dar nu au mai primit în ultimii ani nici beneficii de pe urma recoltelor din livezile de meri. Însă subvenţiile de la stat se acordă în continuare, pentru că legislaţia prevede că cel care foloseşte suprafeţele este îndreptăţit la acest sprijin.

SC Pomicola a semnat un contract de închiriere cu ADS, şi atâta vreme cât oamenii nu intră în posesie, şi nu există o hotărâre definitivă, ferma va beneficia în continuare de banii statului. Aş dori ca în termen cât mai scurt să se dea o hotărâre definitivă şi irovocabilă, având la bază documentele de la dosar prin care oamenii au primit aceste pământuri de la comisia judeţeană de fond funciar. Eu nu pot contesta ceea ce s-a emis la nivelul acestui for, ne-a declarat Vegh Alexandru, prefectul judeţului Sălaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »