Proprietarii de apartamente – obligati prin lege sa renoveze fatadele blocurilor

Magazin Salajean 25 august 2011 0

Proprietarii de apartamente – obligati prin lege sa renoveze fatadele blocurilor

Refacerea fatadelor distruse ale cladirilor a devenit, incepand din aceasta luna, o obligatie a tuturor locatarilor, odata cu intrarea in vigoare a Legii 153/2011. In Zalau, inventarierea imobilelor va demara saptamana viitoare, urmand ca pana la finalul lunii octombrie sa fie stabilite cladirile unde sunt necesare asemenea investitii.

Actul normativ prevede ca toti proprietarii de imobile au obligatia sa reabiliteze fatadele acestora. Potrivit legii 153/ 2011, acolo unde nivelul de degradare pune in pericol viata si sanatatea populatiei, reabilitarea fatadelor trebuie facuta de urgenta, iar in celelalte cazuri, reabilitarea fatadelor trebuie facuta in 12 luni de la primirea notificarii facuta de catre municipalitate. Legea prevede ca in trei luni de la intrarea sa in vigoare, primariile trebuie sa faca o baza de date cu toate blocurile si starea lor actuala – daca sunt sau nu reabilitate in baza legii, primariile ii pot amenda pe cei care nu respecta aceasta obligatie cu sume cuprinse intre 2.000 – 8.000 de lei.

„Echipe din cadrul Primariei Municipiului Zalau vor incepe, de saptamana viitoare, inventarierea cladirilor din oras. Pana la finele lunii octombrie vom avea o situatie clara cu cladirile care necesita reabilitare”, a declarat Radu Capilnasiu, primarul municipiului Zalau.

Primaria poate ajuta familiile sarace

Facilitatea asigurata de Guvernul Romaniei este subventionarea totala a dobanzii in cazul in care se apeleaza la un credit bancar pentru executarea lucrarilor de reabilitare a fatadelor. Legea mai precizeaza ca prin exceptie, autoritatile locale pot prelua integral cheltuielile aferente lucrarilor pentru proprietarii aflati in imposibilitatea de a asigura sumele care le revin, ca masura de protectie sociala, daca fac dovada ca realizeaza venituri medii nete lunare pe membru de familie sub castigul salarial mediu net lunar pe economie.

Totodata, autoritatile publice locale pot dispune scutirea de la plata impozitului pe cladire vreme de cinci ani consecutivi pentru proprietarii care si-au reabilitat fatadele. „Scutirea de la plata impozitului pe cladire va fi hotarata in cadrul Consiliului Local. Perioada in care proprietarii vor fi scutiti de plata impozitului va fi direct proportionala cu valoarea investitiei in lucrarile de reabilitare”, a adaugat Radu Capilnasiu.

Sunt exceptate de la prevederile acestei legi cladirile expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic, cladirile reabilitate termic sau in curs de reabilitare si cladirile clasate ca monumente istorice.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »