Promisiuni mincinoase pentru joburi bine plătite în străinătate

Magazin Salajean 4 aprilie 2011 0

Promisiuni mincinoase pentru joburi bine plătite în străinătate

Administratorii a două societăţi comerciale din judeţul Sălaj sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, după ce mai multe persoane au depus săptămâna trecută plângeri împotriva acestora la Poliţia Municipiului Zalău, că nu au respectat contractele încheiate pentru locuri de muncă în străinătate, respectiv în Germania şi Cehia. Sesizări împotriva celor doi administratori au fost înregistrate şi la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Sălaj, reclamanţii acuzând că au fost trimişi înapoi acasă imediat ce au ajuns la destinaţie ori că nu au fost plătiţi conform celor înscrise în contract.

Cinci reclamaţii au fost înregistrate, zilele trecute, la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Sălaj, împotriva a două societăţi comerciale din judeţ, care se ocupă cu prestarea serviciilor de intermediere locuri de muncă. Potrivit directorului instituţiei, Claudiu Silaghi, clienţii erau racolaţi cu salarii atractive. Două persoane au reclamat că li s-au promis locuri de muncă la un abator din Germania, urmând să primească, zilnic, câte 32 de euro pentru opt ore lucrate, iar după trei luni remuneraţia să crească. Înafara faptului că programul s-a dovedit a fi de 12 ore, după mai puţin de două săptămâni, aceştia au fost daţi afară şi trimişi înapoi în ţară, fiind plătiţi doar cu 150 de euro, în loc de 416 stabiliţi prin contract. Oamenii au pierdut şi banii de transport şi sumele achitate societăţii din Sălaj care i-a trimis în străinătate, respectiv 420 de lei, a precizat Silaghi.

De promisiuni deşarte au avut parte încă trei sălăjeni, după cum a afirmat Silaghi. Aceste persoane au reclamat faptul că li s-au oferit locuri de muncă la o fabrică de electronice din Cehia, pentru un salariu de 3,2 euro pe oră, la un program zilnic de 8,5 ore, precum şi transport, cazare şi masă gratuită. Reclamanţii susţin că li s-au cerut câte 100 de euro pentru transport şi 35 de euro fără o destinaţie menţionată, fără a primi în schimb vreo chitanţă ori alt document. Mai mult, odată ajunşi în Cehia, au fost supuşi unui test de matematică de care nu au fost anunţaţi, dar pe care trebuiau să-l rezolve în şase minute. Cei care nu-l treceau, erau trimişi înapoi în ţară, susţine directorul CJPC Sălaj, adăugând că, şi în acest caz, societatea din judeţul Sălaj cerea o taxă de procesare a dosarului pentru locul de muncă oferit în valoare de 580 de lei.

Cele două societăţi comerciale din judeţ vor fi controlate în următoarea perioadă, după cum a afirmat Claudiu Silaghi, mai ales că reclamanţii au documente care să ateste cele declarate.

Şi la Poliţia Municipiului Zalău au fost înregistrate, în data de 26 martie, şase plângeri împotriva celor două societăţi comerciale. Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Sălaj, Maria Cristea, poliţiştii continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune faţă de societăţile comerciale care le-au promis reclamanţilor locuri de muncă în străinătate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »