Proiectul privind introducerea retelei de apa a inghetat

Magazin Salajean 3 decembrie 2007 0

Proiectul privind introducerea retelei de apa a inghetat

Nici macar acum autoritatile locale din comuna Ileanda nu au primit de la Guvern fonduri care sa le permita finalizarea lucrarilor la reteaua de apa. Proiectul a fost inceput prin Programul de Dezvoltare Rurala (PDR) in 2005, suma astfel investita fiind de 200.000 de dolari. Dar, pentru ca investitia a fost realizata doar partial, Primaria Ileanda a inaintat la Bucuresti un alt proiect, in continuare, in baza Ordonantei 7/2006 privind modernizarea localitatilor rurale. Primarul comunei Ileanda, Petre Satmari, ne-a declarat ca suma de care ar fi nevoie pentru intreg proiectul este de 1,4 milioane de lei, banii asigurand astfel introducerea retelei de apa in satele Ileanda, Perii Vadului, Dabaceni si Dolheni. Cum, insa, cuantumul este mare, primarul Satmari a spus ca ar fi multumit sa primeasca, in prima faza, 500.000 de lei, din care sa incheie investitia in centrul de comuna. Daca am primi macar 500.000 de lei, am putea sa terminam partea din investitie care priveste centrul de comuna. Pentru restul satelor ar fi nevoie de fonduri mult mai multe, dar in prima faza ne-am bucura sa terminam lucrarile macar in Ileanda, a spus edilul.

Pana in acest moment, comuna are introdusi doar 3.600 de metri liniari de conducta in reteaua de apa, montati in perioada in care proiectul se derula prin PDR in Ileanda. Ca macar acest sat sa aiba lucrarile incheiate, ar trebui introdusi alti 4.000 de metri de conducta.

Chiar daca jumatate din lucrare este finalizata, cealalta parte a sistemului de aductiune are tot conductele vechi si, pentru ca este vorba de un sistem ce nu poate fi pus in functiune partial, nici conductele noi nu pot fi utilizate. Este un lucru facut pe jumatate, iar instalatiile nu sunt inca functionale, a afirmat edilul.

Cum in comuna trebuie mai intai rezolvata problema retelei de apa, nu poate fi vorba nici de introducerea canalizarii.

Bani cu galeata pentru un pod

In acelasi context al fondurilor primite de la Bucuresti, primarul Satmari ne-a spus ca pentru comuna au fost alocati bani multi acolo unde autoritatile locale s-ar fi descurcat cu o suma mult mai mica. Este vorba tot de un proiect intocmit in baza Ordonantei 7/2006 si prin care edilii locali aveau in vedere reabilitarea puntii pietonale peste Somes, catre localitatea Rodna. In acest sens, a fost solicitata suma de 1.6 milioane de lei, dar Guvernul a dat unda verde proiectului cu un cuantum de 2.3 milioane de lei. Am fi fost mai bucurosi daca am fi primit finantare pentru introducerea retelei de apa, intrucat este vorba de o utilitate majora pentru populatie. Am primit, insa, bani pentru pod, ceea ce nu e rau, a spus edilul.

Pentru ca s-au trezit cu mai multi bani decat estimasera a fi necesari, autoritatile administratiei locale au refacut documentatia astfel incat peste Somes sa fie construit un pod ce va permite transportul auto. Puntea va fi transformata intr-un pod pe care va fi liber accesul autovehiculelor ce au pana la 6,6 tone, a spus primarul Petre Satmari.

Din suma alocata proiectului, in Ileanda au ajuns pana in momentul de fata 400.000 de lei, bani care vor fi folositi pentru deschiderea santierului. Dupa sistemul de finantare al Guvernului, vom primi 15 la suta din suma totala in 2007, 50 la suta in 2008, iar restul banilor in 2009. Astazi are loc licitatia pentru desemnarea constructorului. Caietul de sarcini a fost achizitionat de patru firme, din Salaj, Maramures si Cluj. Durata de realizare a lucrarilor, prevazuta prin proiect, este de 3 ani, dar s-ar putea sa finalizam investitia mai repede. Depinde si de rapiditatea cu care vom primi finantarea, a conchis edilul.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »