Proiectul Gilau va fi refacut

Magazin Salajean 20 februarie 2007 0

Proiectul Gilau va fi refacut

Consiliul Judetean Salaj va trebui sa refaca proiectul privind alimentarea cu apa a Salajului din sursa Gilau, judetul Cluj, aproape de la zero. Iar asta din cauza ca proiectul prezentat Ministerului Mediului a fost cotat ca imatur pentru fondurile din surse externe. Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, a fost insa de parere ca Ministerul Mediului nu a spus un nu de principiu proiectului in sine, ci incercarii CJS de a aduce mai aproape in timp finantarea proiectului.

De fapt, problema reala a proiectului o reprezinta cea a studiului de fezabilitate invechit, care, chiar daca in urma cu 4 ani a primit gir de finantare din partea unei banci din Austria, acum nu mai este valabil. Iar asta din cauza ca traseul a fost schimbat, consultantul de proiect venind, recent cu un alt traseu pe care sa-l parcurga conducta, traseu care ar urma drumurile judetene si nu cel national, un traseu mai scurt cu 7 kilometri decat cel initial si care reduce cu 50 de metri coama cea mai inalta pe care conducta trebuie sa o parcurga.

Pe de alta parte, Marc continua sa considere proiectul Gilau ca proiect principal de rezolvare a problemei apei salajenilor, iar cel de reabilitare si securizare a acumularii de la Varsolt ca o alternativa la proiectul principal. Asta, pentru ca Gilaul ar rezolva problema unei ape potabile pentru locuitorii celor 4 orase din Salaj si pentru cei riverani, care se vor situa pe traseul conductei, in timp ce Varsoltul – a carui apa se degradeaza pe zi ce trece, asigura alimentarea cu apa doar a oraselor Zalau si Simleu.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »