Proiecte si discutii la Consiliul Judetean

Magazin Salajean 31 mai 2007 0

Proiecte si discutii la Consiliul Judetean

Consilierii judeteni au aprobat in sedinta ordinara de ieri primele cinci proiecte de pe ordinea de zi in mai putin de zece minute. A fost aprobata, astfel, trecerea sumei de circa 900 de lei din contul judetului, in cel al Primariei Zalau, pentru a fi utilizata la lucrarile de reabilitare si modernizare a fostului camin ACI din cartierul Dumbrava. Banii reprezinta rate si dobanzi incasate de la cumparatorii de locuinte construite in baza subventiilor primite de la bugetul de stat pentru construirea de spatii locative. De asemenea, a mai fost aprobata documentatia de atribuire pentru concesionarea, prin licitatie publica, a unor spatii in suprafata de 2.895 metri patrati si a terenului aferent in suprafata de peste 28 de hectare, situate in Cehu Silvaniei. In prezent, spatiile au destinatia de activitati productive, iar prin hotararea alesilor judeteni, concedentul va avea obligatia sa pastreze destinatia neschimbata. Redeventa care va trebui platita in cazul cladirilor este de 0.11 lei/mp/luna, iar in cazul terenurilor – de un leu pe fiecare metru patrat pe luna.

Un proiect asupra caruia consilierii au insistat inainte sa il aprobe a privit acordul de cooperare intre CJ si comuna Crasna pentru amenajarea intersectiei din localitatea Crasna. Potrivit vicepresedintelui CJ, Csaka Tiberiu, autoritatile locale din Crasna au obtinut in acest an finantare de la bugetul de stat pentru introducerea canalizarii in satul respectiv, reteaua fiind prevazuta sa treaca chiar pe sub carosabil. Ca sa nu sparga de doua ori asfaltul, Primaria Crasna a considerat necesara colaborarea cu CJ, in sensul ca mai intai se va lucra la sistemul de canalizare, iar apoi autoritatile judetene vor dispune amenajarea intersectiei din sat. Contributia judetului la realizarea acestor lucrari este de 180.000 de lei, aportul Primariei Crasna urmand sa fie de 50.000 de lei. Executarea lucrarilor se va face etapizat, iar firma care se va ocupa de investitie va fi desemnata in urma unei licitatii publice.

Gilau da, Varsolt ba

Un alt proiect in jurul caruia s-au intensificat discutiile inainte sa fie aprobat a fost cel legat de indicatorii tehnico-economici ai studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investitii Statie de tratare a apei potabile Varsolt in cadrul proiectului Managementul apei potabile/uzate in sapte localitati urbane din bazinul hidrografic Somes-Tisa si amplasarea acestuia pe domeniul public al judetului. Vizavi de aceasta, unii consilieri au opinat ca eforturile financiare ar trebui canalizate mai mult spre transformarea barajului Gilau in sursa de apa pentru salajeni si mai putin inspre Varsolt, mai ales ca anul 2007 va fi unul cu probleme in ceea ce priveste calitatea apei. Flora ce a aparut in barajul de la Varsolt nu poate fi tratata de catre statia de epurare, iar extinderea suprafetei lacului a redus adancimea nivelului apei, factori care, potrivit unora dintre consilieri, ar afecta direct calitatea lichidului, impunand Gilaul ca sursa de apa pentru Salaj.

Presedintele CJ Salaj, Tiberiu Marc, a aprobat ideea ca Salajul trebuie sa se alimenteze cu apa de la Gilau si a subliniat ca acesta este si unul din obiectivele pe care le are in vedere CJ. Chiar daca unii au considerat altceva, noi am sustinut de la inceput ca prioritara este alimentarea cu apa prin barajul de la Gilau, a spus Marc referindu-se la proiectul de refacere a sistemului de canalizare a municipiului Zalau, care a primit, cu cateva luni in urma, unda verde din partea fostului ministru al Mediului, Sulfina Barbu.

Nerabdator sa vada lucrurile puse in miscare, consilierul Viorel Stanca s-a aratat dispus sa sustina proiectul privind alimentarea cu apa a judetului din barajul Gilau tocmai in fata presedintelui Traian Basescu, pentru ca situatia alimentarii cu apa devine pe zi ce trece mai grava si punem in pericol populatia cu apa de la Varsolt, care are clor si flora.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »